• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Plastikleri parçalayan mikroorganizma!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Poliüretan içeren plastiklerle ilgili önemli bir sorun, geri dönüştürülmelerinin zor ve pahalı olması. Ancak yakın zamanlarda yapılan bir keşif bu soruna çözüm olabilir.

Bir grup araştırmacı, bol miktarda plastik atık içeren bir bölgeden topladıkları plastik parçalarını incelediklerinde poliüretan içeren plastiklerin üzerinde büyümeye ve çoğalmaya devam edebilen bir bakteri türü keşfetmişler.

Laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar, bakterilerin poliüretandaki kimyasal bağları kırabildiğini ve bu bileşikleri karbon, azot ve enerji kaynağı olarak kullanabildiğini gösteriyor. Geçmişte çeşitli mikroorganizmaların yağ bazlı plastikleri parçalayabildiği biliniyordu.

Ancak söz konusu poliüretan içeren plastikler olduğunda yapılan keşif bir ilk olma özelliği taşıyor. Keşfe imza atan araştırmacılar kısaca P4SB olarak adlandırılan bir proje kapsamında çalışmalar yapıyor.

Projenin temel amacı, yağ bazlı plastikleri biyolojik olarak çözünmesini sağlayan yararlı mikroorganizmalar keşfetmek olsa da sadece yağ bazlı plastikler değil diğer plastikler üzerine de çalışmalar yapılıyor.

 Araştırmacıların hedeflerinden biri de kısaca PET olarak adlandırılan polietilen tereftalat içeren plastikleri parçalayabilen mikroorganizmalar keşfetmek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri