• DOLAR 34.554
  • EURO 36.075
  • ALTIN 2999.5
  • ...
UFUK2020’de bir ilke imza atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu TÜBİTAK’ın koordinasyonunu yürüttüğü AB Çerçeve Programı Ufuk2020’ye Türkiye, 2014 yılında dahil oldu ve bugüne kadar 265,8 milyon avro ulusal katkı payı ödedi. Avrupa'nın önde gelen kurumlarıyla ortaklıklar kurup, büyük ölçekli iş birliği projelerinde yer almayı mümkün kılan Programda Türkiye, son iki yılda güçlü bir ivme kazandı. Bu yıl açıklanan çağrı sonuçlarıyla birlikte toplamda 267,1 milyon avro hibe desteğiyle, ilk defa AB Çerçeve Programlarında ödenen katkı payından daha fazla bir kaynak Türkiye’ye geri dönmüş oldu.

“BİR İLKE İMZA ATILDI”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Varank, bu başarıda TÜBİTAK’ın öncü bir rol oynadığını ifade etti. Bakan Varank, “Türkiye uzunca bir süredir AB Çerçeve Programlarına katılıyor. Bu programlarda bir havuz sistemi söz konusu. Biz ülke olarak her sene bu havuza belli bir miktar katkıda bulunuyoruz. Ancak bu katkıların fon olarak bize dönüşü maalesef istediğimiz seviyelerde olmuyordu. Avrupa Birliği’nin 2014-2020 yıllarını kapsayan Ufuk2020 Programında bir ilke imza attık. Son 2 senede TÜBİTAK liderliğinde attığımız adımlar meyvelerini verdi. Böylece, 2000’li yılların başından bu yana tam üyesi olduğumuz AB Çerçeve Programlarında ilk kez sisteme koyduğumuzdan daha fazlasını, hem de program daha bitmeden geri aldık” dedi.

“UFUK2020’DEN DAHA ALACAĞIMIZ VAR”

2020 yılında AB Komisyonu ile yaptıkları müzakerelere de değinen Bakan Varank, bu sene Ufuk2020’ye katkı payı ödemediklerini belirtti. Bakan Varank, “Ufuk2020 kapsamında şimdiye kadar 267,1 milyon avro hibe desteği aldık. Program sonuna kadar bu miktarın daha da artmasını bekliyoruz. Bu beklentimizin temelinde, başvurusu hala devam eden 1 Milyar Avro bütçeli Yeşil Mutabakat Çağrısı ile diğer çağrılar var. Özetle, Ufuk2020’den program sonuna kadar başka bütçeler de gelecek” dedi.

“YENİ İŞBİRLİKLERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR”

Koordinatörlük Programı kapsamında verdikleri destekler sayesinde, Türkiye firmalarının projelere ortak olmanın ötesine geçtiğinin altını çizen Bakan Varank, “Firmalarımız artık, Avrupa’dan çok sayıda kuruluşun dahil olduğu büyük konsorsiyumları lider firma olarak koordine etmeye başladı. Ufuk2020, şirketlere finansa erişimin yanında çok daha başka avantajlar da sağlıyor. Program kapsamında ortaya çıkardığınız ürünü, AB piyasalarına çok daha kolay satabiliyorsunuz. Çünkü ortaya Avrupa Komisyonu referanslı bir ürün koymuş oluyorsunuz. Hiç şüphesiz bu durum küresel ticareti kolaylaştırıcı bir etki de oluşturuyor. Ayrıca konsorsiyumlarda yer almanız, ortaklarınızla orta vadede yeni ticari işbirliklerinin de önünü açıyor.”

TÜBİTAK’TAN HER ADIMDA DESTEK

TÜBİTAK, Türkiye’den yapılan başvuruları teşvik etmek ve başvurulardaki başarı oranını artırmak amacıyla araştırmacılara yönelik; seyahat desteği, proje ön değerlendirme ve eğitim destekleri ile, çok ortaklı projelerde koordinatörlük görevi üstlenen Türk paydaşlara; eğitim, proje yazma, ön değerlendirme ve organizasyon gerçekleştirme destekleri de sünüyor. UFUK2020 Programı ve TÜBİTAK destekleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için kurumlar ufuk2020.org.tr sitesinden faydalanabiliyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir