• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
ULAQ ile yeni bir dönem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Yerli ve milli savunma sanayiinde son yıllarda önemli projeleri art arda hayata geçiren Türkiye, denizler için de çok önemli bir dönüşümün ilk adımlarından birini attı. Ülkemizin ilk Silahlı İnsansız Deniz Aracı (ULAQ), Meteksan Savunma ve Ares Shipyard tarafından düzenlenen ortak basın toplantısı ile tanıtıldı.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, “Kara ve denizde insansız araç konusunda bir adım gerideyiz. ULAQ ile denizlerdeki açığı gidermekle kalmayıp, bu alandaki dönüşümü başlatacak çok büyük bir adım atıyoruz. Havadaki başarıyı denizlere taşımanın vakti geldi" dedi.

Şahin, “Saatte 65 kilometre hıza ve 400 kilometre seyir menziline ulaşabilecek bir ürün ULAQ. Keşif, gözetleme ve istihbarat, silahlı eskort, kuvvet koruma, su üstü harbi, stratejik tesis güvenliği gibi görevler için kullanılabilir. ULAQ yine yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz CİRİT ve L-UMTAS gibi şimdilik iki farklı füzeyi atabilecek. ULAQ’ın bir sonraki hedefi Atmaca’yı da ateşleyebilmek ki bir süre sonra bu kabiliyete de kavuşacak.

Söz konusu ürünün bir diğer önemli özelliği de elde ettiği görüntü ve diğer verileri diğer yüzer unsurlara, karadaki araçlara, SİHA ve İHA gibi hava araçlarına, ayrıca harekat merkezine anlık olarak iletebilmesi. Bu açıdan bakıldığında da Türk Silahlı Kuvvetlerinin ağ merkezli harekat kabiliyetine ULAQ’ın ciddi faydalar sağlayacağını söylemek mümkün.

Gelecek dönemlerde farklı farklı deplasmana sahip modelleri de olacak bir platform olması, ULAQ’ı Mavi Vatan için kilometre taşı bir ürün yapıyor. Aslında denizlerdeki dönüşümün en önemli unsurlarından birinin doğuşuna şahitlik ediyoruz” dedi.

Kaynak, TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir