• DOLAR 32.559
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2442.117
  • ...
Ermenistan’ın silahları Rusya'dan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ekonomisi bu yılın ilk yarısında yüzde 13,7 küçülen ve kamu borcu 8 milyar dolara çıkan Ermenistan’ın askeri ekipman ithalatı ise 2010’dan bu yana yüzde 415 arttı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsün (SIPRI) verilerinden derlenen bilgilere göre, söz konusu dönemde, Ermenistan’ın edindiği askeri ekipmanların yüzde 94’ü Rusya'dan alınırken, bu ekipmanların bir kısmı Ermenistan’a bedelsiz verildi.

Rusya’nın Ermenistan’a tedarik ettiği askeri ekipmanlar arasında S-300 ve Tor hava savunma sistemleri, İskender kısa menzilli balistik füze sistemleri ve Su-30 savaş uçakları da bulunuyor.

Rusya, söz konusu ekipmanların bazılarını ücretsiz veya kredi karşılığında verirken, Ermenistan 2015 ila 2019 yıllarında Rus askeri ekipmanları için yaklaşık 5 milyar dolar harcadı. Moskova yönetimi, ekonomisi kötü olan Erivan yönetiminin silahların bedelini ödeyebilmesi için zaman zaman kredi açtı.

Erivan yönetimi son alarak Rusya’dan 200 milyon dolar değerinde kredi alarak söz konusu krediyle yine Rusya’dan askeri ekipman alınmasını öngören anlaşmayı da 2015'te onaylamış, ilgili anlaşma kapsamındaki silahları Rusya 2018'de Ermenistan'a göndermişti.

(AA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir