SİSTEM DEĞİŞMEDEN ZİHNİYET DEĞİŞMEYECEK
Okullarda okutulmasına 2013 yılında son verilen öğrenci andı halen ders kitaplarında yer alıyor. Geçen yedi yılda değişen bir şey olmazken HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin duruma tepki gösterdi. Şahin, "Okul öncesi ders kitaplarında yer alması asla kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.
DOĞRUHABER
Metinde yer alan ırkçı ve ötekileştirici ifadeler nedeniyle sık sık eleştirilen öğrenci andı 2013 yılından beri okullarda okutulmuyor. Kemalist rejimin ilk yıllarından beri dayatılan asimilasyon politikalarının ürünü olan metin halen ders kitaplarında yer alıyor. HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Okul öncesi ders kitaplarında öğrenci andının yer alması asla kabul edilemez” dedi. İDEV Başkanı Mehmet Ali Doyar ise “Şu anda okullarda okutulmamaktadır. Ancak bunun bir netliğe kavuşturulması gerekir. Böyle devam ederse, her an okullarda okutulabileceği gibi kitaplarda da yer alabilir.” uyarasında bulundu.
ERDOĞAN: “DÜNYANIN HİÇBİR GELİŞMİŞ ÜLKESİNDE IRKÇI SLOGANLAR OKUNAN METİNLER GÖREMEZSİNİZ”
O dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözlerle öğrenci andının okutulmasına karşı çıkmış ve kaldırılmasını desteklemişti: “Her gün doğruyum diyerek doğru, her gün çalışkanım diyerek de çalışkan olunmaz. ‘Andımız’ olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip'ti. Reşit Galip Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Ayrıca Reşit Galip insanları kafataslarına göre sınıflandıran sözüm ona bir bilim insanıydı. 30'larda Hitler ve Stalin gibi toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyordu. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocukların içtimaya dizildiği, ırkçı sloganlar okunan metinler göremezsiniz. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Balı yersen ağız tatlanır, Doğruyum demekle çalışkan olunmaz. İnsan ailesinden, öğretmenlerinden, çevresinden aldığı eğitimle bir takım değerlere sahip olur. Geri kalmış ülke manzarasını değiştirdik."
“TÜM IRKÇI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ METİNLER DERS KİTAPLARINDAN ÇIKARILMALI”
Andımızın ders kitaplarında yer almasına tepki gösteren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, “Batının yıllardır dayattığı seküler pozitivist anlayışın eğitim üzerine oluşturduğu zihniyet kendine yabancı nesillerin yetişmesine neden olmuştur. Ülkede yıllarca uygulanan militarist, milliyetçi, ırkçı ve katı devletçi anlayış ülkemiz insanına kan gözyaşı ve yoksulluktan başka bir şey vermemiştir. Irkçılığın büyük bir musibet olduğunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet yetkililerince dile getirilmişti. ‘Andımız’ başta olmak üzere ırkçılığı ve milliyetçiliği çağrıştıran ifadeler kısmen de olsa ders kitaplarından çıkarılmaya başlanmıştı. Bu da insanımızda bir umut uyandırmıştı. Ancak ders kitaplarında ‘andımız’ ve ırkçı söylemlerin yer alması ‘acaba eski anlayışa tekrar geri mi dönüldü?’ endişelerini doğurmuştur. Ülke insanını büyük bir kesimini yok saymaktan başka bir işe yaramayan başta ‘andımız’ olmak üzere tüm ırkçı ve ötekileştirici metinler ders kitaplarından çıkarılması gerekir.” dedi.
“IRKÇILIĞIN BU ŞEKİLDE DEVAM ETMESİNİ ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”
Şahin, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Yetkililer, Avrupa’da yükselen ırkçılığa tepki gösterirken ülkemizde halen ırkçılığın bu şekilde devam etmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Irkçılığı çağrıştıran ifadelerin artık ders kitaplarından arındırılması gerekir.”
“DANIŞTAY’IN KARARI SONRASI ÖĞRENCİ ANDININ YENİDEN OKULLARDA OKUNMASININ ÖNÜ AÇILDI”
Öğrenci andını yazan kişinin Ezanı Türkçeleştiren Reşit Galip olduğunu hatırlatan, İdeal Eğitim Vakfı Başkanı Mehmet Ali Doyar, “Bilindiği üzere 1932 yılında MEB görevine getirilen Reşit Galip öğrenci andını yazdı. Hemen ardından da okullarda öğrencilere okutulmaya başlandı. Öğrenci andı; tamamen ırkçılığa dayanan, ülkedeki farklı dil ve kavimden olan insanları ret ve inkar eden, dolayısıyla toplumda ırkçılığı ve ayrımcılığı öğrenciler üzerinden yerleştirmeye çalışan bir zihniyetin esedir. Uzun yıllar bu konuda yapılan haklı eleştiri ve ortaya konan tepkilerden sonra nihayet 08 Ekim 2013 tarihinde kaldırıldı. Daha önce kitaplarda da yer alıyordu, kitaplardan da çıkarıldı. Ancak Danıştay 8. Dairesi, öğrenci andına ilişkin kararı Nisan 2018 tarihinde iptal etti. Böylece öğrenci andının yeniden okullarda okunmasının önü açılmış oldu.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE TOPLUMU, ÖĞRENCİ ANDI GİBİ BİR YANLIŞLIK KABUL ETMEMEKTEDİR”
“Danıştay’ın kararına başta hükümet olmak üzere bazı siyasi partilerden, siyasi kimlik sahibi olanlardan, STK’lardan ve halktan tepki gelse de henüz hukuki ve yasal olarak bir netlik kazanmış değildir.” diyen Doyar, “Şu anda okullarda okutulmamaktadır. Ancak bunun bir netliğe kavuşturulması gerekir. Böyle devam ederse, her an okullarda okutulabileceği gibi kitaplarda da yer alabilir. Nitekim okul öncesi kitaplarda yer alamaya başlamış bile. Üstelik bu kitap, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü onaylı kitaptır. Bu konuda hükümete görev düşmektedir. Konunun mutlaka netleştirilmesi ve yasal güvenceye kavuşturulması gerekir. Hem içinde bulunduğumuz çağ hem de farklı dil ve etkin kökene sahip halkların yaşadığı Türkiye toplumu, öğrenci andı gibi bir yanlışlık kabul etmemektedir.” şeklinde konuştu.
7 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN NEDEN DERS KİTAPLARINDA?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013 yılında Meclis’te söylediği, “Geri kalmış ülke manzarasını değiştirdik” sözleri kısmen havada kalmış gibi görünüyor. Aradan 7 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen her cümlesinde Kemalist ideolojinin asimilasyon ve inkâr politikalarını barındıran öğrenci andı halen ders kitaplarında yer alıyor. Okullarda okutulmamasına rağmen ırkçı sloganların yer aldığı bir metnin ders kitaplarında neden yar alamaya devam ettiği ise bilinmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve Bakan Ziya Selçuk’tan bu konuda bir açıklama bekleniyor.