• DOLAR 32.552
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2448.868
  • ...
Türkiye gözlem noktalarını geri çekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bölge kaynakları tarafından edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin Astana Mutabakatı çerçevesinde, İdlib Hama ve Halep kırsalındaki bölgelere kurduğu gözlem noktalarından, Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin kontrolündeki bölgelerde kalanları geri çekmeye başladığı bildirildi.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Baas rejimi tarafından 2019 yılında başlatılan saldırılarda Türkiye'nin bölgede bulunan 12 gözlem noktasından 8'i bu güçlerin kuşatması altında kalmış, aynı dönemde Türkiye tarafı bu gözlem noktalarının faaliyetlerine devam ettiği ve geri çekilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Bölgedeki ateşkesi gözlemlemek için, Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde varılan anlaşmayı takiben kurulan gözlem noktalarından 8'i, özellikle Rusya'nın desteğini arkasına alan Baas rejiminin muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yönelik saldırıları sonucunda kuşatma altında kalmıştı.

Hama'daki gözlem noktalarının çekilmesine başlandı
Yerel kaynaklar, ilk aşamada İdlib güneyindeki Surman bölgesinde bulunan 8 nolu gözlem noktası, Hama'nın kuzeyindeki Morek yerleşiminde bulunan 9 nolu gözlem noktası ve yine Hama'nın batısındaki Sir Mağar'da bulunan 10 nolu gözlem noktasının geri çekilmesi çalışmalarının başladığını aktarıyor.

"Kuşatmadaki tüm gözlem noktaları geri çekilecek"
Suriye'den haber aktarımı yapan kaynakların belirttiğine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Rusya, İran ve rejim güçlerince kuşatılmış tüm gözlem noktaları muhaliflerin kontrolündeki bölgelere doğru çekilmesi sağlanacak. 

Geri çekilmenin kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını aktaran kaynaklar, Türkiye'nin özellikle İdlib'deki askeri varlığının son dönemde daha da arttığına dikkati çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 12 gözlem noktası dışında özellikle İdlib bölgesinde Rusya ve İran destekli rejim güçlerinin ilerleyişine karşı çok sayıda askeri nokta inşa etti. Türkiye'nin son dönemde İdlib'deki askeri varlığı ciddi oranda artış gösterirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada TSK'nın bölgedeki askeri noktalarının sayısının 69'a yükseldiği açıklandı.

Kuşatma altındaki bölgelerde bulunan gözlem noktalarının da muhaliflerin kontrolündeki bölgelere çekilmesi sonrası, Türkiye'nin özellikle İdlib'deki askeri varlığı daha da artmış olacak. 

Gözlem noktaları neden geri çekiliyor?
TSK gözlem noktalarının geri çekilmesi kararının arkasında Rusya'nın yoğun baskısı olduğu ifade ediliyor. Geçtiğimiz dönemde de Rusya'nın birçok kez dile getirdiği "Gözlem noktalarının sayısını azaltma" teklifinin Türkiye tarafından reddedildiği biliniyor.

Ancak gelinen süreç içerisinde hem gözlem noktalarının işlevini kaybetmesi hem de Rusya'nın baskısı, bu noktaların geri çekilmesi yönündeki kararın alınmasın etkili oldu.

Türkiye'nin gözlem noktalarını geri çekme kararının Rusya'ya karşı bir tavize dönüşmesi durumunda, İdlib'deki farklı bölgelerde de gelecek dönem içerisinde kuvvet azaltmasına gidilmesi mümkün olabilir. Ancak mevcut konjonktürde Türkiye'nin İdlib'deki askeri varlığını azaltmak yerine yeni askeri üsler inşa ederek daha da artırdığı gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir