• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Ayda 250 Kişiye Sigarayı Bıraktırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK-Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde 30 Mart 2011`de açılan "Sigara Bırakma Polikliniği" yaklaşık 250 kişiye sigara bıraktırdı. Poliklinikte görevli Dr. Süreyya Aral`ın verdiği bilgiye göre Şırnak`ta şu ana kadar başvuru sayısının 315 olduğu ve bunlardan yaklaşık 250 kişinin de sigarayı terkettiği belirtildi.

 

Dr. Süreyya ARAL, verilen hizmetin ücretsiz olduğunu hatırlatarak; kendilerine gelen hastaların en başta bir bağımlılık testinden geçtiklerini ve bağımlılık düzeylerini tespit ettikten sonra, testi rapor olarak Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini ifade etti. Dr. Süreyya kendilerine başvuran hastaların aşırı bağımlı oldukları için genel de Sağlık Bakanlığından kendilerine en etkili CHAMPİX ve ZYBAN ilaçlarını gönderdiklerini belirtti.

 

Sigara Bırakma Süreci
Dr. Aral sigara bırakma sürecinin şu şekilde olduğunu söyledi. "Hastaya ilacı verdikten sonra bir hafta boyunca ilaçla beraber hastalar sigara içebiliyorlar. işte İlaç tam burda devreye giriyor. Yavaş yavaş sigaranın kokusu da rahatsız etmeye başlıyor. Sigaranın kendilerine zevk verdiğini ileri süren hastalar, ilaç kullanımıyla beraber sigara kendilerine tiksinti vermeye başlıyor. Hasta bir hafta içinde de sigarayı bırakıyor. Sigarayı bırakmaya başlayanlara, verdiğimiz ilaçlar kanalıyla kişinin nikotin ihtiyacını gideriyor." dedi

 

Günde 4 Paket İçiliyor
Dr Süreyya Şırnak`taki sigara bağımlıların diğer illere göre daha yüksek olduğunu ve sigara başlama yaşının da düşük olduğunu söyleyerek;
"Şırnak`ta sigara başlama yaşı çok düşük. Hatta 7-8 yaşlarında başlayanlar bile var. 40-50 yıldır sigara içenlerle de karşılaşıyorum. Diğer illerdeki bağımlılarda düzey biraz daha düşük olduğu için onlara nikotin bandı veya nikotin sakızı önerebiliyorlar. Ama ben Şırnak`ta kimseye şu ana kadar nikotin bandı veya nikotin sakızı öneremedim. Çünkü bize başvuran hastaların hepsi aşırı bağımlı. Bazı birimlerimizde daha 4 paket sigara içene hiç rastlanmamış, ama ben Şırnak`ta günde 4 paket sigara içen bağımlılarla çok sık karşılaşıyorum." şeklinde konuştu.

 

Yeterli Derecede İstihdam Olursa, Daha Çok Faydalı Olur
Hafta içi sadece Çarşamba günü saat 09:00-17:00 saatleri arasında açık olan birim, sigara bağımlılığın çok olduğu Şırnak`ta büyük ilgi görüyor. Dr. Aral Yeterli derecede istihdam olmadığı için haftanın sadece bir günü hizmet verebildiğini, hafta içi her gün açık olması halinde daha çok kişiye sigarayı bırakma konusunda yardımcı olacaklarını ifade etti.

Emcet Yalçın-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir