• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
Kamuda Başörtüsüne Avrupa Ayarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - Hükümet demokratikleşme adımları çerçevesinde kamuda çalışanlara başörtüsü düzenlemesinin de ilk adımını atmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Başbakan Erdoğan`a konuyla ilgili hazırladığı raporu sundu. Raporda, Avrupa Birliği ülkelerindeki uygulamalar var.

Raporda, resmi kurumlarda türban yasağının 1982 yılında getirildiği ve birçok ülkede örneğinin bulunmadığı belirtiliyor.

Kamuda Başörtüsü Raporu`nda, Türkiye ile benzer yasak uygulayan tek ülkenin Fransa olduğu vurgulanıyor.

Almanya`da sadece devlet okullarında başörtüsü yasak. Belçika`da burka ve peçe gibi yüzü tamamen örten objeler, Hollanda`da sadece polis ve yargı görevlilerinin başörtü takması yasak.

Danimarka`da ise bu yasak sadece yargıçlarla sınırlı.

İngilterede yine Adalet Bakanlığı çalışanlarının profesyonel giyinmeleri konusunda yönetmelik var.

Avusturya, Finlandiya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, İrlanda ve İspanya`da ise kamuda başörtüsü yasağı ile ilgili bir kanun ve yönetmelik bulunmuyor.

`YASAĞIN DAYANIĞI YOK`
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Bakanlar Kurulu`nda konuyla ilgili yaptığı sunumda başörtüsü serbestisi için kanun değil, yönetmelik hazırlandığına vurgu yaptı. Bağışın raporunda kamuda başörtüsü yasağının dayanağı olmadığına da değinildi.

AB Bakanlığı`nın raporu önce kamuoyuna açıklanacak ardından da konu tartışmaya açılıp yönetmelik düzenlemesi süreci başlayacak. (NTV)

Bu haberler de ilginizi çekebilir