• DOLAR 32.523
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2454.5
  • ...
`İlim öğrenmek kız erkek herkese farzdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis Kültür Merkezi`nden düzenlenen çalıştayda Bitlis Valisi Veysel Yurdakul yaptığı konuşmada, bölgenin sorunu olan kız çocuklarının okullaşmasında, Bitlis`in daha fazla gayret göstermesi gerektiğini söyledi.
 
Projenin, okumayan bir kız çocuğu kalmayıncaya kadar devam ettirileceğini ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu: "Aslında bir ayıpla karşı karşıyayız. Çünkü dinimiz kadın, erkek herkesin üzerine. İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nce başlatılan projeyi çok önemsiyoruz. Okula hiç gitmeyen, okul çağında olup da kaydı olmayan veya devamsızlığı bulunanları sistemin içine alacağız. Ne acıdır ki ilim vadisi olan ve ilmi kılcal damarlara kadar iletilmiş bir imparatorluğun torunları olarak, AB`nin bu konuda yardımına, finansmanına ve fonuna muhtaç hale gelmişiz. Bu öncelikle benim ayıbım. Daha sonra milli eğitim müdürünün ve bu salonda bulunan herkesin ayıbı. Bu ayıbı hep beraber kaldıracağız. Bu kentte okula gitmeyen hiçbir kız çocuğunun kalmaması gerekir. Çünkü öyle bir dinin ve geleneğin mensubuyuz ki, kız çocuğunun, annenin ve bacının ayaklarının altına cenneti sermişiz."
 
Kız çocuklarının hayata hazırlanması için okumalarının önünde hiçbir engel kalmaması gerektiğini bildiren Yurdakul, kentte son 10 yıldaki gelişmişlik düzeyiyle övündüklerini belirtti.
 
Kız çocukların okullaşması yasal zorunlulukla yapılmamalıdır
İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz ise, kız çocuklarının okullaştırılması işinin, ibadet şevkiyle yapılması gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Kız çocuklarımızın okullaşmasını, yasal zorunlulukla yaparsak gerçekten sonuca gidemeyiz. Bunu bir ibadet şevkiyle başarmak zorundayız" dedi.
 
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin de, "AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı`nca yürütülen bu proje, özellikle kız çocuklarının okullaşması oranının arttırılması, düşük okullaşma, okul terk ve devamsızlık oranlarının yüksek olduğu 16 pilot ilde uygulandı. Bu pilot illerden biri de Bitlis. Özellikle kız çocuklarının okullaşmasının önündeki engelleri belirlemek için saha çalışması yaptık" diye konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir