Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı
Diyarbakır'da bu yılın ilk pamuk hasadı Vali Münir Karaloğlu'nun katılımıyla yapıldı.
Törende konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, pamuğun Diyarbakır için önemli bir gelir kaynağı olduğunu, Diyarbakır'daki pamuk tarlalarının 2023 yılına kadar 1 milyon dekara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
2019 yılında Diyarbakır'da 292 bin ton pamuk hasadı elde edildiğini belirten Karaloğlu, geçen yıla göre daha fazla üretim beklendiklerini vurguladı.
K24’e konuşan çiftçi Hasan Vural da bu yıl pamuğun durumunun iyi olduğunu ancak çiftçinin iyi bir gelir elde edebilmesi için fiyatların geçen yıla göre daha makul olması gerektiğini belirtti:
"Bu sene pamuk çok iyi. Hem pamuğun bereketinin hem de fiyatların iyi olmasını umuyoruz. Bu yıl hektar başına 600 kilo tahmin ediyoruz. Çünkü fiyat iyi seviyede olursa, çiftçi de mutlu olacak."
Resmi verilere göre geçtiğimiz yıl Türkiye Tarım Bakanlığı Diyarbakır'daki 3 bin 768 pamuk çiftçisine 273 milyon 428 bin 358 lira yardım etti. Ancak çiftçiler pamuk üretiminde özellikle elektrik maliyeti yüksek olduğu için sulama konusunda desteklenmeleri gerektiğini söylüyor.
Pamuğun sulama maliyetinden şikayetçi olan çiftçi Hüsamettin Altay ise, "Kanallarla sulama yapılırsa 70 bin liraya mal oluyor ama su kuyularıyla olduğu zaman maliyet 8 kat artıyor. Bu şekilde devam ederse pamuktan vazgeçeceğiz. Çünkü maliyeti yüksek. Yunanistan ile yaptığımız rekabete göre, hektar başına pamuk desteğin en az bin 500 TL olması lazım" şeklinde konuştu.