• DOLAR 32.492
  • EURO 34.778
  • ALTIN 2440.011
  • ...
Polikarbonatlar Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Polikarbonatlar, şeffaf ve opak tabakalarda bulunan neredeyse kırılmaz plastiklerdir. Polikarbonun uluslararasında kısatlması PC olarak bilinmektedir. Polikarbon levha, cama yakın şekilde ışık geçirgenliğine sahip bir üründür. Ayrıca kimyasal maddelere, darbelere, ısıya, çizilmeye karşı dayanıklı ve gıdaya uygun plastik bir üründür. Son yılllarda oldukça fazla bir şekilde inşaat, gıda ve iletişim sektörlerinde kullanılmaktadır.

Polikarbon Üretimi

Polikarbonat, bisfenol A (BPA) ile fosgen COCI2 arasındaki kimyasal reaksiyonlarla üretilir. İlk olarak 1953 yılında Bayerde Melron adıyla Hermann Schnell tarafından patentlendi, daha sonra makloron olarak değiştirildi.

Günümüzde polikarbonat, enjeksiyon kalıplama veya ekstrüzyon yoluyla benzer şekilde üretilmektedir. Bununla birlikte, BPA bazen fiziksel özelliklerini geliştirmek veya değiştirmek için başka diollerle değiştirilir. Örneğin tetrabromobisfenol A genellikle yangından korunmayı arttırmak için kullanılırken tetrametilsiklobutandiol, BPA içermeyen polikarbonat oluşturmak için kullanılır. Her yıl bir milyon tonun üzerinde polikarbonat üretildiği tahmin ediliyor!

Polikarbonatın Ortak Özellikleri

Polikarbonat plastik bir termoplastiktir. Termoplastik olarak polikarbonat, aşırı ısıya tepki olarak sıvı forma indirgenir, ancak büyük bir kalite kaybı olmadan tekrar soğutulabilir.

Polikarbonat yüksek derecede darbeye ve kırılmaya karşı dayanıklıdı. Bu, polikarbonatı daha yüksek güvenlik önlemlerine yatırım yapmak isteyenler için uygun hale getirir. Polikarbonat kolay kırılmasa da kolayca çizilebilir. Birçok polikarbonat sağlayıcı, bunu önlemeye yardımcı olmak için kaplama uygulayabilir.

Polikarbonatın Faydaları

Polikarbonatın çok çeşitli faydaları vardır ve bu da onu popüler bir plastik haline getirir. Son derece hafif olmasının yanı sıra son derece dayanıklıdır, bu da onu pencereler için ideal bir alternatif haline getirir. Aslında, bir polikarbonat tabakası bir cam bölmeden 250 kat daha güçlüdür ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Sonuç olarak, polikarbonat genellikle güvenlik veya dayanıklı, uzun ömürlü tüketici ürünleri yapmak için kullanılır.

Polikarbonatın birden fazla faydası vardır bu da onu çeşitli amaçlar için ideal kılar. İşte polikarbonatın şaşırtıcı özelliklerinden sadece birkaçı;

1 – Yüksek Optik Netlik: Polikarbonat son derece şeffaftır ve sonuç olarak camla karıştırılabilir.

2- Isı Yalıtımı: Polikarbonatlar camdan %60’a kadar daha iyi ısınır. Bu nedenle polikarbonat genellikle seralarda ve enerji verimli binalarda kullanılır.

3- Kurulumu Kolay: Dayanıklı ve hafif bir plastik olan polikarbonatın, özellikle bir çerçeve veya bir destek yapısı yardımıyla montajı kolaydır.

4- Çok Yönlü: Polikarbonat, levhalar, paneller, çubuklar, borular ve daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde kalıplanabilir.

5- Şekillendirmesi Kolay: Polikarbonat, daire testere veya dekupaj testeresi gibi standart ağaç işleme aletleriyle kesilebilir.

6- Sürdürülebilir: Termoplastik olarak polikarbonat, plastiği sıvı hale gelene kadar ısıtıp ardından yeni bir şekle kalıplayarak kolayca geri dönüştürülebilir.

Polikarbonat Ne İçin Kullanılır?

Satın alınabilecek farklı polikarbonat türleri nedeniyle, polikarbonat birçok farklı amaç için kullanılabilir. Polikarbonat gözlük camlarına, kurşuna dayanıklı cam dahil koruyucu teçhizata, tıbbi ekipmana ve seralar için panellere dönüştürülebilir. Dış mekan aydınlatma armatürlerinin yanı sıra cam uygulamaları, CD’ler, DVD’ler ve Blu-ray diskler gibi ürünler oluşturmak için de kullanılabilir.

Polikarbonat kaplama soğuk bükülebilirdir yani oda sıcaklığından çatlama veya kırılma olmadan keskin açılara veya derin eğrilere dönüştürülebilir.

Polikarbon levhalar hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayınız.

https://www.polinyapi.com.tr/urunler/polikarbonat-levhalar/

Bu haberler de ilginizi çekebilir