• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Dünyanın sigara ile başı dertte
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Dünya Sigara bıraktırma günü nedeniyle VATSO konferans salonunda bir seminer düzenlendi. Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birimi tarafından yürütülen Umuda Yolculuk Projesi katkılarıyla düzenlenen seminere, YYÜ üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Bülent Özbay, Yrd. Doç.Dr. Selami Ekin, Yrd. Doç.Dr. Bünyamin Sertoğlu katıldı.

 

Dünya Sigarayı Bırakma Günü olan 9 Şubat gününün sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabileceği vurgulanan seminerde, bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok değerli olduğu belirtildi.

 

Burada kısa bir konuşama yapan Prof. Dr. Bülent Özbay, tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında \"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü\" tüm dünyada önemli bir gün olduğuna değinerek, \"Dünya Sağlık Örgütünün tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır\" dedi.

 

\"Her yıl yaklaşık 5 milyon kişi sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan ölüyor\" Sigaradan kurtulmada sağlık çalışanlarının rolüne değinen Prof. Dr. Özbay, \"Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir\" şeklinde konuştu.

 

\"Sigara önemli bir halk sağlığı sorunudur\"
Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu belirten Prof. Dr. Özbay, \"Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir\" ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra konuşan Yrd Doç.Dr. Bünyamin Sertoğlu ise sunum eşliğinde sigaranın dünya üzerindeki etkilerini aktararak, \"Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Ülkemizde sigara kullanım yaşı düşmekte ve kullanım yaygınlaşmaktadır. Erişkin nüfusun yüzde 50`den fazlasının düzenli bir şekilde sigara kullandığı çalışmalarla gösterilmiştir. Sigara kullanımı tüm yaş gruplarında yaşam süresini 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir\" dedi.

 

\"Türkiye sigara kullanımında gelişmemiş ülkeler arasında\"
Sertoğlu; dünyada ölümlerin büyük bir bölümünün sigaradan kaynaklandığını belirterek, \"Gelişmiş ülkelerde erkeklerde yüzde 35 bayanlarda ise yüzde 20 düzeyindedir. Gelişmekte olan ülkelerde baktığımızda iş biraz daha dramatik erkeklerde yüzde 50, bayanlarda ise yüzde 9 düzeyindedir. Ülkemize geldiğimizde ise ne yazık ki gelişmemiş ülkelerin düzeyindedir. Erkeklerimizde yüzde 50 civarında bayanlarda ise yüzde 15 civarındadır. Ülkemizde sigara üretimi hızlı bir gelişme göstermektedir. Tabi bunlar 2 bin yıllara kadar olan bir slayt inşallah bu tarihten sonra bir azalma olmuştur\" diye konuştu.

 

Sertoğlu ayrıca, bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşları sigarayı bırakmak için Bölge Araştırma Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniklerine davet etti.

 

Öte yandan programa katılımın az olduğu ve katılımcılar arsında çocukların da olduğu gözlendi. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir