• DOLAR 34.589
  • EURO 36.236
  • ALTIN 2994.235
  • ...
Diyarbakır'da son iki yılda mısır üretimi yüzde 100 arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mısır ve pamuk tarımı açısından Diyarbakır'ın en verimli bölgelerinden biri olan Bismil ilçesinde hasat dönemi başladı.

Bismil'in Üçtepe Mahallesindeki mısır hasadına katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, bölgenin tarım alanındaki önemine dikkat çekerken hasat sonrasındaki anız yangınlarının çevreye verdiği zarara değindi.

Bismil bölgesini dünyanın en verimli toprağı olarak nitelendiren Karaloğlu, "Şu an dünyanın en verimli Mezopotamya topraklarında bulunmaktayız. Bu topraklara ne ekerseniz 10 misliyle size veren topraklardır. Bismil ilçemizde 1990'lı yıllardan bu yana mısır tarımı yapılmaktadır. İlk defa bu toprakta mısır üretimi demi olarak başlamıştı. Bugün geldiğimiz noktada ise sadece Bismil bölgesinde geçen yıl 93 bin dönümlük alanda mısır tarımı bu yıl 162 bin dekar alana yükselmiş durumdadır." dedi.

"Türkiye'de mısır üretimi dekar başına ortalama 950 kilogram iken Bismil'de bin 150 kilogram"

Diyarbakır genelinde de bu sene 380 bin dönüm mısır tarımı yapıldığına vurgu yapan Karaloğlu, "Bu 2 yıl arasındaki artış yaklaşık olarak yüzde 100'e yaklaştı. Türkiye'de mısır üretiminde dekar başına ortalama 950 kilogram iken Bismil'de bunun bin 150 kilogram olduğunu görüyoruz. Bugün üzerinde hasat yaptığımız bilinçli çiftçilerimiz, bu tarlaya aşkını sevgisini katmasıyla bu oranı bin 800 kilograma çıkarabiliyor. Bu da önemli bir veridir." ifadelerini kullandı.

Son yıllarda mısırdaki hem fiyat hem de verimliliğin çiftçileri biraz da olsa pamuktan mısıra kaydırmasına vesile olduğunu söyleyen Karaloğlu, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın mısır tarımıyla ilgili çok ciddi destekleri de var. Şu an da ton başına 30 TL'lik bir destekleme fiyatımız var. Yine dönüm başına çiftçimize gübre ve mazot desteği olarak ta 29 TL'lik devletimizin bir desteği var. Sanayi ürünü olarak kabul edilen mısır ve pamuk gibi ürünlerin Türkiye'de ithalatını engellemek ve iç piyasada kendi topraklarımızda ihtiyacımızı karşılayabilmek için Tarım Bakanlığımızın çok ciddi bir gayreti var." şeklinde konuştu.

"Anız yangınlarına son verelim"

Mısırın her yönüyle değerli olduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Mısır sadece darısıyla değil koçanıyla, yaprağıyla, samanıyla da çok değerlidir. Çiftçimiz kullanabildiğini kullanıyor. Bazen saman çevirip hayvanına saman olarak ta kullanabiliyor. Bölgemizde yeni gelişen teknolojiler de var. Önce hasat yapılıyor, daha sonra mısırın kalan sapı-samanı balye haline getirilerek Derik, Bismil ve Hayvancılık OSB'deki biyo kütle tesislerinde kalorifer ısıtmasında kullanılabiliyor hem de biyogaza dönüştürülerek elektrik gazına çevrilebilerek enerji dönüştürülebiliyor." diye belirtti.

Anız yakımına da değinen Karaloğlu, son olarak şunları söyledi:

"Bundan sonra ne mısırın ne de buğdayın anızını yakmayalım. Buradan çiftçilere seslenişimiz olsun, tarlanızı yakmayın. Tarlanızla beraber toprağınızı da bereketinizi de ve Allah'ın toprakta var ettiği tüm canlıları yakıyorsunuz. Bu şekilde ciddi manada toprağı fakirleştiriyorsunuz. Zaten anız yakmanın çok ciddi cezaları var. Takip ediyor ve anızını yakan çiftçilere ceza uyguluyoruz. Buradaki amacımız ceza uygulamak değil; bizler tarlamızı-toprağımızı korumak, bereketimizi yakmak istemiyoruz. Bu konuda çiftçilerin yardımcı olmalarını bekliyoruz." (İLKHA)








Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir