• DOLAR 32.474
  • EURO 34.718
  • ALTIN 2410.625
  • ...
BAE Veliaht Prensi Bin Zayed, Ürdün Kralı Abdullah'ı tehdit etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail’le yaptığı normalleşme anlaşması Ürdün’le ilişkileri de gerdi. Ürdün yönetimi, BAE’yi eleştirmekten çekinse de saraya yakın çevreler ve halk BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed’e yüksek sesli eleştiriler yöneltmeye başladı. BAE’yi hedef alan isimlerden birisi de Ürdün kralının üvey kardeşi Prens Ali bin Al Hüseyin oldu.

İsrail yönetimi ile uzun yıllardır gizli ittifak yürüten Birleşik Arap Emirlikleri, Tel Aviv'le kapalı kapılar ardında kurduğu ittifakı perde önüne taşıdı. 2010 yılından bu yana aldıkları pozisyonlarla Ortadoğu'yu kana bulayan bu iki ülke, ekonomiden sağlığa, savunmadan dış politikaya kadar her alanda ittifak kuracak. İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin son yıllarda Türkiye'nin artan bölgesel etkinliğinden duyduğu rahatsızlık biliniyor. Geçtiğimiz yıl BAE ve Suud Arabistanlı mevkidaşları ile görüşen Mossad Başkanı Yossi Cohen'in 'İran'ın gücü kırılgan, asıl tehdit Türkiye'den geliyor' sözleri hala hafızalarda. Çatışma Hattı'nın 5. bölümünde İsrail-BAE anlaşmasının perde arkasını anlattık. 

İhanet ile suçluyordu

Prens Hüseyin, sosyal medya hesabından, İngiliz tarihçi Avi Shlaim’in kaleme aldığı ve BAE’ye eleştirilerin yöneltildiği bir makale paylaştı. “Emirlik-İsrail Anlaşması: Atılım veya İhanet” başlıklı yazıda, Bin Zayed’in üzeri çarpı ile çizilmiş ve ‘hain’ yazan bir fotoğrafı da bulunuyordu. Yazıda, “BAE’nin Filistinlilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için İsrail ile barış anlaşması yaptığını iddia etmek, tam bir ikiyüzlülüktür” gibi sert ifadelere yer veriyordu.

Prens paylaşımı kaldırdı

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Prens’in kısa sürede yayılan bu paylaşımı BAE’yi rahatsız etti. Arap basınında yer alan iddialara göre BAE, mesajın silinmesi için Ürdün’e baskı yaptı. Bizzat Zayed’in Kral Abdullah’ı arayarak tehdit ettiği öne sürüldü. Emirlik’te çalışan Ürdünlülerin sınır dışı edilmesinden işten çıkarılmasına, Emirlik büyükelçisinin geri çekmeye kadar bir dizi tehdit savrulduğu dile getiriliyor. Ardından Abdullah’ın devreye girdiği, Prens’ten paylaşımını silmesini istediği aktarılıyor. Bir süre direnen Prens kişişel paylaşmanın kimseye bağlamayacağı konusunda ısrar ettiği söyleniyor. Baskılara dayanamayan Prens Ali’nin sözkonusu tweeti hesabından silmesiyle tartışmalar son buldu. Bu süreçte sosyal medya Kral yanlıları ve muhalifler arasında şiddetli tartışmalarına sahne oldu. Muhalifler, BAE’yi eleştiren tweetin Ali bin Al Hüseyin’in kişisel görüşü olduğunu savunurken, Kral yanlıları bunun Ürdün’ün resmi konumunu temsil etmediğini dile getirdi.

200 binden fazla ürdünlü çalışıyor

Ürdünlü siyasi analistler, ülke yönetiminin BAE’yi karşısına alamayacağını savunuyor. Bunun en önemli sebebi olarak ise Körfez ülkelerinde yaklaşık 200 binden fazla Ürdünlü’nün çalışmasını gösteriyorlar. Bu işçilerin geleceğinin ülke yönetimi üzerinde büyük bir baskıya yol açtığına vurgu yapıyorlar.

Saray önünde eylem

Öte yandan Ürdünlü karikatürist İmad Haccac’, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan anlaşmayı eleştiren bir çizim yaptığı için tutuklandı. Haccac ‘ın Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevk edilmesinin ardından, bir grup sanatçı ve aktivist sarayın önünde eylem yaptı. Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesinde yayınlanan karikatür, İsrail’in normalleşmeye rağmen Washington’un Abu Dabi’ye F-35 uçağı satışına karşı olmasının ardından BAE ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın tutumuyla alay ediyordu. Sözkonusu karikatür büyük ilgi görmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir