• DOLAR 34.404
  • EURO 36.29
  • ALTIN 2840.74
  • ...
Kapora Nedir Geri Alınır Mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emlak alım satımı, araba alım satımı ve benzeri tüm alım satım ya da kiralama işlemlerinde kaparo adı altında verilen bir miktar para, resmi işlemler gerçekleştirilinceye kadar sözlü pekiştirme amacını taşır. Alım satım sırasında anlaşılmış eder içerisinden, kaparo miktarı düşülerek ödeme yapılır. Kaparo ülkemizde daha çok geleneksel bir niteliğe sahiptir ve sözleşme gerçekleşmeden önce, sözle yapılan anlaşmanın teyidi niteliğindedir. Yapılan anlaşma gereği alıcı ve satıcının üzerine düşen yükümlülükleri, yine anlaştıkları zaman çerçevesinde yerine getirmesine paralel olarak alım ücreti içerisinde düşülür ya da iade edilir. Türk Borçlar Kanunu içerisinde yer alan kaporanın hukuki niteliği hakkında bilgi sahibi olmak ve bu kapsamda uygulamak gereklidir.

Kaparo Cayma Bedeli Değildir

Kaparo Hukuki kapsamda Türk Borçlar Kanunu’ nda, cayma bedeli değil de Bağlayıcı bedel olarak incelenir. Satıcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, verilen kaporanın hemen iade edilmesi gerekir. Dolayısıyla Kaporayı geri almak mümkündür. Ancak bir kere verildikten sonra kaporanın geri alınabilmesi için, önceden yine sözlü olarak anlaşılması da önemlidir. Kaparo ödemelerinin banka yoluyla yapılması ve açıklama kısmına alım satım işleminin detaylı şekilde yazılması ve kaparo ödemesi olduğunun belirtilmesi önemli bir ayrıntıdır. Bu sayede alıcı ve satıcının herhangi bir nedenle karşı karşıya geldiği durumlarda, hukuki açıdan önemli bir kanıt olarak kabul görür.

Kapora Geri Alınır mı?

Emlak alım satım işlemlerinde sıklıkla karşılaşılan kaparo ödemesi, bir anlamda satış öncesindeki resmi işlemler tamamlanıncaya kadar, alıcı ve satıcı tarafların sözle yaptığı anlaşmanın pekiştirilmesi amacını taşır. Bu kapsamda, alıcı veya satıcı tarafından taahhüt edilen yükümlülükler yine taahhüt edilen zaman içerisinde yerine getirilmediğinde, kaporanın geri alınması hakkı oluşur. Kaporanın yanması gibi sıklıkla bahsi geçen konuyla ilgili, Türk Borçlar Kanunu içerisinde yasal bir dayanak yoktur. Ancak sözle yapılan anlaşmaya dayalı olarak kaporanın yandığı durumlarla da sıklıkla karşılaşılır. Yükümlülükler yerine getirilmediğinde, satıcının kaporayı hemen iade etmesi gerekir. Alım satım işlemi gerçekleştiğinde, verilmiş olan kaparo, satıcıya verilecek olan ederin içerisinden düşülerek ödeme yapılır. Alım, Satım, kiralama gibi tüm alış verişlerde kaparo bir gelenek olarak sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

https://www.faizsizev.org/

https://www.faizsizev.org/kapora-nedir-geri-alinir-mi/

Bu haberler de ilginizi çekebilir