• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
ABD’DE POLİS ŞİDDETİ DİNMİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABUZER ATASOY - DOĞRUHABER

ABD’de polislerin siyahi vatandaşlara yönelik şiddeti dinmek bilmiyor. Önceki gün sosyal medyaya düşen görüntüler, yakın zamanda yaşanan George Floyd olayının, ülkedeki ırkçı zihniyetli polisleri etkilemediğini gösteriyor.

Wisconsin eyaletinde, aile içi bir olay gerekçesiyle gelen ihbar üzerine belirtilen adrese giden polisler, kendileri için hiçbir tehdit oluşturmayan siyahi bir vatandaşa yakın mesafeden 7 el ateş etti.

Sosyal medyaya düşen videoda, Jacob Blake adlı siyahi şahıs ile polisler arasında bilinmeyen sebeple tartışma çıktığı, şüphelinin arkasını dönerek polislerden uzaklaştığı ve aracına binmeye çalıştığı görüldü. Tam o sırada polis,  Blake’e yakın mesafeden 7 el ateş etti.

Olayın sosyal medyada yayılmasının ardından yüzlerce kişi sokaklara dökülerek polis şiddetini protesto etti. Kent meydanında ve Kenosha polis merkezinin etrafında toplanan göstericiler uzun süre eylemlerine devam etti.

PROTESTOLARI BASTIRMAK İÇİN ULUSAL MUHAFIZLAR GÖREVE ÇAĞRILDI

Protestoların şiddete dönüşmesi ve bazı göstericilerin araçları ateşe vermesinin ve polisle çatışmaya girmesinin ardından kentte akşamları saat 8’den sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Wisconsin Valisi Tony Evers ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, 125 ulusal muhafızın Kenosha kentine geleceğini söyledi. Evers, ulusal muhafızların, kentteki altyapı tesislerinin muhafaza edilmesi ve itfaiyeciler ile olaylara dahil olan diğer kişilerin korunmasından sorumlu olacaklarını duyurdu.

Eyalette polis memurları tarafından siyahilere karşı aşırı güç kullanımına sıkça rastlandığını kaydeden Vali Evers, “Siyah topluluklara zarar veren sistemik ırkçılıkla mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Wisconsin Adalet Bakanlığı, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve iki polis memurunun idari izne ayrıldığını duyurdu.

Eyaletin ilk siyahi Vali yardımcısı olan Mandela Barnes ise yaptığı açıklamada, polisin siyahilere karşı kullandığı şiddete işaret ederek, “Bu, maalesef George Floyd ile başlamadı. Ondan çok uzun zaman önce de vardı ve eğer bir şeyler yapmazsak, dünkü olanlar gibi devam edecektir.”

GEORGE FLOYD OLAYI

Mayıs ayında Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde 1 aydan uzun süren gösteriler düzenlenmişti. Söz konusu olay sonrası polislerin yetkilerini kısıtlayacak bazı yasal düzenlemeler dahil birçok konu gündeme gelmişti.

Ancak Pazar günü yaşanan ‘Blake olayı’, ABD’deki polis kurumunda yerleşen ırkçı zihniyetin kolay kolay yok olmayacağını gösteriyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir