• DOLAR 32.457
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2437.871
  • ...
Koronavirüsün 'giremediği' 10 ülke
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Covid-19 dünyanın hemen bütün ülkelerinde yayıldı. 10'u hariç. Peki virüs girmeyen bu ülkeler koronavirüse karşı savaşı kazanmış mı oldular?

Palau Hotel, masmavi gökyüzü ve aynı mavilikteki Pasifik Okyanusuyla çevrili küçücük ada devleti Palau kitlesel turizmle tanışmadan çok önce, 1982'de açılmıştı. Ama o zamandan bu yana ada sevilen bir turizm merkezine dönüştü.

2019 yılında Palau'ya 90 bin turist geldi. Bu, ülkenin nüfusunun beş katı.

2017'de Uluslararası Para Fonu IMF tarafından verilen rakamlara göre turizm, Palau'nun gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 40'ını oluşturuyordu.

Fakat bunların hepsi koronavirüs salgınından önceydi.

Birleşmiş Milletler üyeleri arasında tek bir koronavirüs vakası görülmeyen 10 ülkeden biri olan Palau'nun sınırları Mart ayının sonundan itibaren fiilen kapalı.

Ne var ki tek bir hasta olmamasına rağmen virüs Palau'da yıkıcı bir etki oluşturdu.

Palau Hotel Mart ayından bu yana kapalı. Kapalı olan sadece o değil. Restoranlar boş, hediyelik eşya dükkanları açılmıyor, otellerde ise sadece yurt dışından döndükleri için karantinaya alınan Palau sakinleri kalıyor.

Koronavirüs vakası görülmeyen ülkeler:

Palau
Micronezya
Marshall Adaları
Nauru
Kiribati
Solomon Adaları
Tuvalu
Samoa
Vanuatu
Tonga
(Kuzey Kore ve Türkmenistan liste dışı)

Koronavirüssüz ülkeler neler yapabilir?
İşçilere ve iş sahiplerine destek olmak gibi önlemler alınabilir. Uzun vadeli çözüm ise aşıyı beklemek.

O zamana kadar güvenli ülkelerle seyahati açmak bir çözüm olabilir. Ne var ki hiçbir şey göründüğü kadar basit değil.

Asya Kalkınma Bankası'ndan Rommel Rabanal "Bu düzenlemeler, ek ihtiyaçlarla geliyor. Ortak test ölçütleri, temas takibi ve eğer salgın başlarsa karantina tesisleri oluşturulması gibi. Bunlar görüşülüyor ama yavaş, daha doğrusu belki de temkinli bir süreç işliyor" diyor.

Vanuatu'nun Eylül'de sınırları kısmen açma planında olduğu gibi planlar kolayca suya da düşebiliyor.

Lowy Enstitüsü'nün Pasifik Adaları programı başkanı Jonathan Pryke, "Avustralya ve Yeni Zelanda karşılıklı sınır açmayı ilk olarak karşılıklı deneyeceklerini açıkça ilan ettiler. Ama bu yapılmadan önce toplumda salgının toplum içinde yayılmasına son verebilmek lazım. Dolayısıyla seyahat koridorları fikri bu yıl gerçekleşecek gibi görünmüyor" diyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir