• DOLAR 32.472
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.156
  • ...
Prof. Cereci Ankara`da doğuyu anlatacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı tarafından, 14-24 Mart 2013 tarihleri arasında 24. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek olan \"Sinemada Doğu İmgeleri\" konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Sedat Cereci, \"Etkin Enerjiyi Doğu`ya Çeken Gizem\" başlıklı konuşmasında Doğu gerçeğini ve insanları Doğu`ya çeken özellikleri anlatacak.

 

Alman mimar Bruno Taut`un Doğu`ya olan ilgisi ve İstanbul`da Pagoda mimarisiyle bir ev yaptırarak yaşaması ve öldüğünde Edirne Kapı Şehitliği`ne gömülmeyi vasiyet etmesi örneğinden yola çıkarak Doğu`nun gizemini anlatacağını söyleyen Prof. Cereci, Doğu`nun kendine özgü karakterinin Doğu`nun yazgısını da belirleyecek. Prof. Cereci, Türkiye`nin doğusundan Japonya`ya kadar olan coğrafyanın karakteri ve yazgısını yaklaşık olarak Türkiye`nin doğusunun da paylaştığını sözlerine ekledi.

 

Sanatında ustalaşmış sanatçılar için Doğu`nun, sayısız materyal ve esinle dolu bir coğrafya olduğunu belirten Prof. Cereci, Kral ve Ben`i 1956 yılında çeken Walter Lang`ı, Son Samuray filmini çeken Edward Zwick`i, 1982`de Hakkâri`de Bir Mevsim`i çeken Erden Kral`ı, 2001 yılında Vizontele`yi çeken Yılmaz Erdoğan`ı, 1938`de Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Doğu Rüzgârı Batı Rüzgârı adlı romanın yazarı Pearl S. Buck`ı Doğu`ya çeken, Doğu`nun geçmişini onbinlerce yıl öncesinde bulan gizem olduğunu vurguladı.

Çin, Hindistan ve İran`daki inanç ve felsefelerin Doğu`nun temel karakterini oluşturduğunu dile getiren Prof. Cereci, Haçlılardan kâşiflere, bilim adamlarından sanatçılara kadar sayısız kişinin Doğu`nun çekiciliğine kapılarak Doğu`ya geldiğini, Doğu`daki göz kamaştırıcı uygarlık birikiminde etkilenerek yeni yaklaşımlara yöneldiğini vurguladı. Doğu Anadolu`nun da Doğu`daki yüklü uygarlık birikiminden payını aldığını belirten Prof. Dr. Sedat Cereci, yanlış amaç ve hesaplarla Doğu`nun birikiminin ve Doğu insanının heba edildiğini söyledi.

 

253 filmin katıldığı film festivalinde, değişik türlerde filmlerin gösterileceği, ancak özellikle \"Doğu\" temalı filmlerin ön plana alındığı belirtildi. Her yıl farklı bir fakültenin öğrencilerinin konuk olarak katıldığı Ankara Uluslararası Film Festivali`ne bu yıl Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü öğrencilerinin katılacağı bildirildi. (Salim Kavak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir