Ailenin korunması için önlemler arttırılacak
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, büyük başarı yakalayan ve 4 bin 100 ailenin yıkılmasını engelleyen Gaziantep Aile Destek Merkezi'ni (GADEM) Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar ile birlikte ziyaret etti.
Boşanma sürecine giren ve başvuru yapan 4 bin 856 çifte yüzde 85 gibi büyük bir başarı yakalayarak ailelerin yıkılmasını önleyen aile destek merkezini İl Müftüsü Hazırlar ile birlikte ziyaret eden Şahin, merkezin yakaladığı başarısından dolayı tebrik ederek yeni çalışmalar için fikir alışverişinde bulundu.
Ziyarette açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Aile Destek Merkezi'nde, uzmanlar eşliğinde psikolojik destek verilen çiftlere sorunlarının çözümü için ücretsiz danışmanlık hizmeti verildiğini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı GADEM'de yürütülen çalışmalar ve son durum hakkında bilgi alan Şahin, il müftülüğü ile ortak çalışma yapılması için görüş birliğinin oluştuğunu, yürütülecek çalışmayla sıkıntıların büyümeden önüne geçileceğini ve boşanma süreçlerinin engelleneceğini belirtti.
Şahin, toplumu, gelecek adına daha sağlıklı, huzurlu, mutlu bir şekilde yaşatmak için merkezin aile odaklı çalışmasını il müftülüğüyle beraber güçlü bir şekilde yürüteceklerini dile getirdi.
"4 bin 100'e yakın çift, ailelerini devam ettirme kararı aldı"
Merkezde 4 bin 856 çiftin sorunlarının çözüme kavuştuğunu aktaran Şahin, "Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olunca Gaziantep Aile Destek Merkezi'ni kurma kararı aldık. Bu çok önemli bir birimdi. Biz bu merkezi kurup, başladığımızda yaklaşık 5 bin aile bu merkeze geldi, destek aldı ve 4 bin 100'e yakın aile güçlü bir şekilde ailelerini devam ettirme kararı aldı. Bu merkeze baktığımız zaman doğumdan ölüme herkese dokunabiliyorsunuz. Ergenlik dönemi en önemli yaş dönemi. Bu dönemde çocuklarımıza doğru dokunmamız, doğru yönetmemiz gerekiyor. Annenin, babanın bilinci çok önemli. Her çocuğun bu dönemi daha farklı yaşadığı için onlara verilecek destekler var. Bugün bu merkezin içerisinde yalnızca ergenlik için bu dönem psikolojisini yöneten birimlerimiz, psikolog ve sosyologlarımız var. Öte yandan evlilik önce eğitim ile ilgili verilen destek var. Evlilik sürecinde hiçbir şey siyah ve beyaz değil. Arada binlerce renk var. Elbet sorun olabilir. 'Testiyi kırmadan sorunu nasıl çözeceksiniz?' Evlilik öncesi eğitimde de bu bakış açısıyla daha evlenmeden gençleri evliliğe hazırlamamız gereklidir." diye konuştu.
"Hedefimiz boşanmaları başlamadan çözmek"
Ailelerin parçalandığında daha büyük sorunların ortaya çıktığını belirten Şahin, "En önemli hedefimiz; aileyi muhafaza ederek, gelecek hedeflere, büyük millet olarak ulaşmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bu merkezimizde geçen dönem özellikle başsavcılığımızla yaptığımız çalışmada aile mahkemelerine boşanmak için başvuran ailelerin buraya yönlendirildiğinde küçük bir ekonomik, psikolojik destekle incir çekirdeğini doldurmayan sorunun kendi içinde çözülemediğini ama verilen destekle farklı bir bakış açısıyla ailenin nasıl kurtulduğuna şahit olduk. Buradaki arkadaşlarımız işin uzmanları. İşi ehline verdik ve verilen destekle 5 bin aileye ulaştık ve yüzde 85 oranında olumlu sonuçlanarak aileyi devam ettirme kararı aldılar." ifadelerini kullandı.
"Maalesef biz ülke olarak hep sonuçla uğraşıyoruz"
Şahin, "Bir aile çocuklar demek. Toplumu, gelecek adına daha sağlıklı, daha huzurlu, daha mutlu bir şekilde yaşatmak için aile merkezli bir çalışmayı daha güçlü bir şekilde hayata geçirmek gerekiyor. Müftülüğümüzle yapacağımız çalışma da tam da bu. Burası bir milyon genci olan 2 milyonluk bir aile. Kentleşme, dijitalleşme, küreselleşmenin getirdiği olumlu yanlarla birlikte negatif yanları da yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden biz bu merkezde verdiğimiz rehberle sistemi çok daha farklı bir noktaya götürüyor. Tek başına sorunları çözemeyeceğimizi, insanımızın gereksinim duyduğu maddi ve manevi ihtiyaçları birlikte götürmemiz gerektiğini, toplumun huzuru barış ve mutluluğunu ancak bu iki değeri birlikte götürdüğümüzde inşa edeceğimizi gördük. Maalesef biz ülke olarak hep sonuçla uğraşıyoruz. Hastalık bir sonuç, şiddet bir sonuç, aslında bu olmasın diye yapacağımız önlemler var. Bu boşanmalar yaşanmasın diye yapılması gerekenler var. Bugünkü toplantımızın nedeni koruyucu önleyici tedbir. Bu önlemi aldığımız zaman bugün ki boşanmaları başlamadan çözüyoruz. Bütün muradımız, gayretimiz bu. Bu birimi bütün Türkiye'ye örnek olarak göstermeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
"Ailenin korunmasına yönelik bir çalışma olacak"
Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar, bizi biz yapan değerlerin birisinin tartışmasız aile kurumu olduğunun altını çizdi.
Hazırlar, şunları aktardı:
"Biz toplum olarak geleceğe güvenle, huzurla varacaksak elbette bu huzuru ve barışı temin etmiş sağlıklı nesiller yetiştiren ailelerle mümkün olacak. Bugün başkanımızla bu güzel mekânı ziyaret etme imkânı bulduk. İl müftülüğü olarak yapabileceklerimiz var ancak belediye ile bu imkânları buluşturduğumuzda şehrin her kesiminden, her insana ulaşmak daha kolay olacak. Aile ile alakalı başlattığımız bir çalışma var. Ama bu yetmeyecek ve bunu güçlendirmeye yönelik aile ile ilgili güzel çalışmalarımız olacak. Aile hayatının saadeti, mutluluğunu temine yönelik esasları anlatmaya çalışacağız. Yine bununla beraber aileyi güçlendirmeye yönelik çalışmalar olması gerekiyor ki bugün en mutlu ailede de rehberlik edilmezse, sağlıklı bir iletişimin nasıl olacağını ortaya koyamazsak, bu ailelerde de ilerleyen dönemlerde problemler çıkıyor. Ailenin korunmasına yönelik bir çalışma olacak. Hiçbir ailenin aralarındaki sorun ne olursa olsun yıkılmasın, yavruların boynunun bükük kalmasını arzu etmiyoruz. Mahkemeye başvurmuş, sorun yaşayan veya 'bana destek olan yok mu?' diyen her ailemize iş birliği içinde belediyemiz psikolog desteğini sağlarken, bizde manevi danışmanlık anlamında katkıda bulunarak istiyoruz ki yuvalar dağılmasın, aile ocağı muhabbet ocağı olarak kalsın düşüncesi ile bu anlamda da bir desteğimiz olacak. Bu güzel iş birliği şehrimizde bereketlenerek artacak." (İLKHA)