• DOLAR 34.578
  • EURO 36.281
  • ALTIN 2994.947
  • ...
Soğuk baklava, hafifliği ve ferahlığıyla yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı konumunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tatlı ustalarınca sütle hazırlanan, hamuru ince ince açılan içerisine fıstık veya ceviz konularak yapılan soğuk baklava, üzerine fıstık ezmesi, kakao ve çikolata serpiltip müşterilerine servis ediliyor.

Yaz sıcağında serinleten soğuk baklavanın talebine yetişmekte zorlandıklarını belirten tatlı ustası Mehmet Emin Gezer, Diyarbakırla özdeşleşmiş soğuk baklavanın üretimini günlük ve taze bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Soğuk baklavayı tercih eden vatandaşların bu tatlıyı her yerde yememeleri gerektiğinin altını çizen Gezer, tatlının taze olmasına, satılan yerin hijyen kurallarına uymasına ve güvenilir bir yerden alınması gerektiğine dikkat çekti.

“Soğuk baklavada kullanılacak malzemeler taze ve kaliteli olmalıdır”

25 yıllık baklava ustası olduğunu belirten Gezer, “Soğuk baklava üretiminin tam merkezinde yer alıyorsunuz. Nitekim soğuk baklavanın Diyarbakır iline dağıtımı buradan gerçekleşiyor. Soğuk baklavanın yapımı için ilk aşamada alt katına 15 kat olacak şekilde daha önce açılan ince hamur tepsiye dizilir. Bu işlem yapılırken hamur katları arasına sade yağ sürülür. İlk 15 kat hamur serildikten sonra arasına bol fıstık bırakılır. Fıstık işleminden sonra üzerine gelecek şekilde 15 kat hamur tekrardan serilir. Bütün bu işlemlerden sonra sade yağla yağlanıp fırına atılıyor. Yaklaşık 35 dakika fırında piştikten sonra çıkarıyoruz. Fırından çıkan baklava tepsimize sıcak sütümüzü döküyoruz. Daha sonra sütünü iyice çeksin diye dinlemeye alıyoruz. Dinlenen baklava son olarak fıstık ezmesi, sütlü çikolata veya bitter çikolata olmak üzere özel karışımımızla hazır hale geliyor. Bu şekilde soğuk baklavalarımız müşterilerimize sunuluyor.” ifadelerini kullandı.

“Soğuk baklava, hafifliği ve ferahlatıcı özelliği ile yaz aylarında çok rağbet görüyor”

Soğuk baklavanın içinde şeker oranının çok az olduğunu belirten Gezer, “Soğuk baklavanın içerisindeki şeker oranı çok düşüktür. Böyle olunca da baklava çok hafif olur. İçindeki şeker oranı, hafif olması ve soğukluğundan dolayı yaz aylarında çok rağbet görür olmasına neden oluyor. Nitekim şu anda yaz olduğu için bütün tatlı severlerin gözdesi durumundadır. Ayrıca soğuk baklavanın tadını tarif edecek cümlelerin de yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü içindeki aroma tadından tutun baklavanın hafif olmasına kadar kişinin damak tadında çok güzel bir haz bırakıyor. Bundan dolayı insanlar çok tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

“Bilinen ve güvenilir yerden soğuk baklavanın alınması gerekiyor”

Soğuk baklavanın her yerden alınıp yenilmemesi gerektiğini uyarısında bulunan Gezer, “Soğuk baklava her yerde yenilmez. Bilinen, kaliteli yapan ve güvenilir yerlerde soğuk baklavayı almanızı tercih ederim. Çünkü böyle yerlerde alınca gerçek tadına alırsınız. Ayrıca vatandaşlar soğuk baklavayı alırken dolapta olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise soğuk baklavanın hamur oranı düşük olması gerekiyor. Müşteriler buna da dikkat etmesi gerekiyor. Nitekim hamur oranı fazla olduğunda baklava lapa lapa olur. Bu da hem tadını hem de kalitesini etkiler. Alınan yerde hijyen kuralları da göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü sütten yapıldığı için hassas bir tatlıdır.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir