• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Millî Savunma Bakanı Akar: "Hiç kimsenin toprağında gözümüz yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Donanma Komutanlığında inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Burada gündeme ilişkin açıklamada bulunan Akar, diyalog yoluyla sorunları çözme taraftarı olduklarının altını çizdi.

Aralarında Oruç Reis araştırma gemisine refakat görevini de yürüten gemilerin de olduğu, Doğu Akdeniz ve Ege’deki görevlilerle video konferans yöntemi ile görüşen Akar, sahadaki duruma ilişkin bilgi aldı.

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bizim hiç kimsenin toprağında gözümüz yok." diyen Akar, Türkiye’nin tüm komşularının toprak ve siyasi bütünlüğüne saygılı olduğunu vurguladı.

Yaptıkları faaliyetleri akla, mantığa, uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun olarak yürüttüklerini dile getiren Akar, "Yunanistan’ın Ege ve Akdeniz’de uluslararası hukuku tanımaz, sadece kendi çıkarlarını gözeten, bencil, tek yanlı talepleri ve yaklaşımları gerçeklerle bağdaşmıyor. Bu çerçevede yapılan faaliyetlerin akılla, mantıkla, hukukla uyumlu olmadığının ve bunun bu şekilde yapılmasının kimseye yarar sağlamadığının anlatılmasının gayreti içindeyiz." dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri düzenleyen temel hukuki dokümanlardan birinin Lozan Anlaşması olduğunu hatırlatan Akar, "Bu anlaşmaya göre 23 adanın gayri askeri statüde olması isteniyor. Bunu iki taraf da imzalamış. Hal böyle iken, bu 23 adanın 16’sının silahlandırıldığını hepimiz biliyoruz. Bu maalesef günümüze kadar geldi ve devam ediyor. Bu tamamen hukuk dışı bir uygulama. Hiçbir şekilde izahı mümkün olmayan, hak ve adalete sığmayan bir uygulama." ifadelerini kullandı.

"Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmanın hukuki bir temeli yok"

Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşmaya da değinen Akar, "Bu anlaşmanın hiçbir hukuki temeli olmadığını, hukuki dayanaktan yoksun olduğunu hepimiz biliyoruz. Ayrıca hem Yunanistan hem Mısır halkının bununla ilgili ciddi kayıpları var. Bu anlaşmanın hem Yunanistan hem Mısır kamuoyu, oradaki siyasi, akademik çevreler tarafından önümüzdeki günlerde çok daha ayrıntılı değerlendirileceğini ve bunun sonucunda yapılan uygulama ile hem Mısır hem Yunan halkının ciddi kayıpları olduğunu kendileri de göreceklerdir." diye konuştu.

Hak ve hukuk gasbedilerek meşruiyetin sağlanamayacağını vurgulayan Akar, bunları göz ardı ederek bölgede birtakım oldubittilerle bir yere varmanın hiçbir şekilde mümkün olmadığını herkesin görmesi gerektiğini ifade etti.

Modern zamanlarda ülkelerarası anlaşmazlıklarda sorunların çözümünde diyaloğun temel araç olması gerektiğini dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"Biz her zaman her yerde olduğu gibi bunu tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bu aracın kullanılması lazım. Diyalog aracının uluslararası ilişkilerdeki tüm alanlarda kullanıldığı gibi, Türk-Yunan arasındaki problemlerin çözümlenmesinde en önemli aracın diyalog olduğunun altını çizmek istiyorum. Uzmanlarımız bugüne kadar iki kez Atina bir kez Ankara’da toplandılar. Toplam üç toplantı yapıldı. Bunun dördüncüsünün tekrar Ankara’da olması için biz Yunan komşularımızı beklediğimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik, kendilerini bekliyoruz. Türkiye’nin uluslararası hukuka uygun olarak akdettiği anlaşmalar var, örneğin Libya’da yaptığımız çalışma var. Bunları sürekli olarak mantıka, hukuka dayanmadan sorgulamak, eleştirmek yerine sorumlu ve sağduyulu şekilde gerçekçi bir anlayışla bu çalışmalara bakmak sorunların çözümü için çok daha önemli katkı sağlayacaktır." (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir