İçişleri Bakanlığı "Nişan-Düğün ve Sahil Bölgeleri Denetimleri" konulu genelge yayımladı
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine, "Nişan/Nikah, Düğün ve Sahil Bölgeleri Denetimleri" konulu yeni bir genelge gönderdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen yeni genelgede, Covid-19 salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararının alınarak uygulamaya geçirildiğine dikkat çekildi.
Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere/kurallara uyulması ve vali/kaymakamların koordinasyonunda sürdürülen denetim faaliyetlerinin salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem arz ettiğine vurgu yapıldı.
Yaz ayları nedeniyle artış gösteren nişan/düğün gibi organizasyonlar veya özellikle turizm beldelerindeki yoğunluktan dolayı vatandaşların daha sık kalabalıklar oluşturduğu, kalabalıkların oluştuğu yerlerde kural ve tedbirlere yeterince önem gösterilmediği, bu durumun da bulaşıcılığı çok yüksek olan Covid-19 salgınının yayılım hızını artırdığı belirtildi.
Genelgede, 7 Ağustos Cuma, 8 Ağustos Cumartesi ve 9 Ağustos Pazar günlerinde; düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü vb. organizasyonlarda denetimlerin yapılacağına dikkat çekildi.
Düğün ve nişan törenlerine sıkı denetim
Bakanlık genelgesinde yer alan yeni tedbirlere göre; tüm il ve ilçelerde gerçekleştirilecek her türlü düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü gibi etkinliklerin tamamının (düğün salonu, kır düğünü, köy/sokak düğünü vb.), Sağlık Bakanlığı Salgın Çalışma ve Yönetim Rehberi ile daha önce valiliklere gönderilen genelgelerle alınan Coronavirus tedbirlerine bakılacak.
Düğün, nişan, kına gecesi, sünnet düğünü gibi etkinliklere yönelik yapılacak denetimlerde gerek katılımcı olarak bulunan vatandaşların gerekse organizasyonu düzenleyen (salon düğünü şeklinde ise işletmecilerin, köy/sokak düğünü şeklinde ise düğün sahibi olarak taahhütname verenlerin) tarafların yükümlülüklerine uyup uymadıkları detaylı şekilde kontrol edilecek.
Sahil bölgeleri de sıkı denetim altına alınacak
Turizm beldelerinde vatandaşların kalabalık şekilde bir arada bulunabilecekleri yerlerin, özellikle akşam saatlerinden itibaren eğlence yerlerine dönüşebilecek restoran, kafe, kafeterya vb. işletmelerin, Sağlık Bakanlığı Salgın Çalışma ve Yönetim Rehberi ile daha önce gönderilen genelgelerle belirlenen Coronavirus tedbirleri kapsamında yapılacak.
Denetimler, aynı amaçlarla kullanılabilen tekne, yat gibi deniz araçlarını da kapsayacak ve gerekirse denizden de yapılabilecek şekilde planlanacak.
Denetimler sırasında yerli ve yabancı turistleri rahatsız etmeyecek şekilde sivil kıyafetli personel tercih edilecek.
Denetim ekiplerinin her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.) köy/mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.
Kurallara aykırılıkların tekrarı halinde işletmelere faaliyet durdurma cezası uygulanacak
Denetim faaliyetlerinin etkinliği ve görünürlüğü en üst seviyede tutulacak.
Denetimler sırasında bu ortamlarda bulunan vatandaşlara yönelik rehberlik edici ve bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlere ağırlık verilecek.
Daha önceden en az iki defa kurallara aykırılık tespit edilerek uyarılan ya da idari para cezası uygulanan işletmelerde, bu denetimler sırasında da aykırılıkların tespit edilmesi halinde 30 Temmuz 2020 tarihinde illere gönderilen genelge hükümlerine göre 1-3 gün süreyle faaliyetin durdurulması cezası uygulanacak. (İLKHA)