• DOLAR 32.585
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2460.423
  • ...
Filistinli Çocukların Tek Eğlencesi: Salıncak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bedevi çadırlarında göçebe hayatı yaşayan ve şehir hayatı ile şehirlerdeki kulüp, park ve eğlence alanlarına dair hiç bir bilgileri olmayan çocukların hayatında salıncaklar önemli bir yer tutuyor.

Batı Şerialı Baha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ``Hayatımız hayvan gütmekle salıncağa binmek arasında geçiyor. Hayatımız bundan ibaret`` derken, Sami ``Bu salıncak bizim sahip olduğumuz her şey, hayatımızdaki en güzel şey bu, salıncağa bindiğimizde gökyüzünde bir kuş gibi süzüldüğümüzü hissediyoruz, düşmekten korkmuyoruz`` diye konuştu.

Bedevi Çadırları Konseyi Başkanı Arif Derağime, bölgedeki 450 ailenin elektrik, su ve sağlık merkezleri olmadan yaşadığına dikkati çekerek, ``İsrailliler bizim burada yaşamamıza engel olmaya çalışıyor. Evlerimizi 4 defa yıktılar, tepe ve vadileri askeri tatbikat alanına dönüştürdüler`` dedi.

Derağime`ye göre, ``İsrail makamları Ağvar bölgesini ``güvenlik`` sebebiyle boşaltmaya ve suyunun tatlı ve toprağının bereketli olması nedeniyle bölgede zirai yerleşim yerleri kurmayı amaçlıyor.``

İsrail, Filistinlilerin besin kaynağı olan Ağvar bölgesinin, İsrail ile Filistin arasındaki nihai müzakerelere konu olmasını hiçbir şekilde kabul etmiyor. Filistinliler ise Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs`teki diğer topraklarda olduğu gibi bu topraklar üzerindeki mülkiyet haklarında da ısrar ediyor.

İsrail buldozerlerinin, tenekeden yapılmış evini 4 kere yıktığını ve ailesini açıkta bıraktığını kaydeden Ali Selame, yıkılan evinin yanında durup, ``Hayvancılık yapıp hayatımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. İsrail bizi buradan çıkarmaya çalışıyor ancak başka bir yere yerleşip yeni bir felaket yaşamak istemiyoruz`` ifadesini kullandı.

İsrail ile Filistin arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması`na göre C bölgesi içinde yer alan Ağvar`daki Filistin evleri ve çadırları, İsrail tarafından sık sık yıkılıyor. Ağvar bölgesindeki Filistinlilerin sayısı, Filistinli sivil toplum kuruluşlarının istatistiklerine göre, 1967`de 320 bin iken, 2011 yılında bu sayı 60 bine gerilemiş durumda.

Oslo Anlaşması`na göre, Filistin`deki şehirler Batı Şeria, El-Halil ve Doğu Kudüs dışındaki ana Filistin kentlerini kapsayan yüzde 7`lik A bölgesi (Filistin Yönetimi), yüzde 21`lik B bölgesi (Filistin sivil yönetimi ve İsrail güvenlik kontrolü), C bölgesi (İsrail yönetimi) olmak üzere 3 bölgeye ayrılmıştı.

 

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir