• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
İslam alemi çifte Bayram yaşayabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

İslam alemi Kurban Bayramını yaşıyor. Bu bayramı eski bayramlara göre koronavirüsten dolayı biraz mesafeli geçiriyor olsak bile ayrı bir sevinç yaşadık. Türkiye'de 86 yıl sonra ilk defa Ayasofya'da bayram namazı kılındı. Ayasofya'da yeniden tekbir sesleri duymak ayrı bir bayram olsa gerek. Bayram günlerimizde getirdiğimiz teşrik tekbirleri sadece İslam aleminde değil, dünyanın tüm şehirlerinde coşkuyla getirilmektedir. Tokya'da, New-York'ta, Londra'da, Moskova'da, Paris'te, Roma'da, Berlin'de her yerde Müslümanlar tekbirler getirerek adeta dünyayı titretiyor. Artık, İslam ümmeti tüm dünyaya yayılmış, her şehirde illa bir cami ve Müslüman cemaati vardır.

Moskova’nın merkezinde on binlerce Müslüman Bayram namazını eda etti. Müslümanların getirdiği tekbirleri dinleyen binlerce Rus toplandı. Rusya'nın her şehrinde Müslümanlar kurbanlar kesti ve fakir fukarayı doyurdu. Ruslar anlamakta zorluk çekse de bu dayanışmayı kıskanarak izlediklerini söylüyorlar.

New-York'ta koronavirüse rağmen kurbanlar kesildi ve tekbir sesleri yükseldi. Amerikalı Müslümanların dayanışması gerçekten övgüye laik bir dayanışmadır. Sadece fakir fukaraya et dağıtmakla kalmadılar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olan kimselere de ikramda bulundular. Her sene bu çalışmalardan dolayı Amerika'da binlerce Amerikalı İslam'ı seçmektedir.

Bir zamanlar İslam alemini sömüren Londra sokaklarında Bayramın birinci gününde tekbir sesleri yükseliyor ve İngilizler sokaklara çıkarak Müslümanları kıskanarak izliyorlar. Bir kaç sene öncesine kadar bir İngiliz sabah erken saatlerinde mahalledeki Müslümanların topluca bir yere gittiğini fark edince hemen polisi arardı. Fakat, şimdi Londra'da tekbir sesleri İngilizleri rahatsız etmiyor, telefona kaydederek sosyal medyada beğeni toplamaya çalışıyorlar.

İslam aleminin düşmanı olan Batı'da tekbir sesleri duymak, camileri görmek ayrı bir bayram ayrı bir heyecan. Dünyanın büyük şehirlerinde ezan sesleri duymak ve Bayram Namazı kılınıyor olması ayrı bir bayram. Avustralya'dan, Güney Afrika'ya kadar, Hindistan'dan Londra'ya kadar her yerde bugünlerde coşkuyla Bayram kutlanıyor ve Allah rızası için kurbanlar kesiliyor. Covid-19 pandemisine rağmen dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar akın akın camilere koştular. Milyonlarca kurban kesildi. Milyonlarca kurban, yoksul ülkelerdeki Müslüman kardeşlerimize bağışlandı. İslam ümmeti bugünlerde hüzünlü bir Müslüman yüzü görmemek için büyük bir dayanışmaya imza attı. Türkiye'de bir kurban kesen Müslüman bir kurbanı da Afrika'daki Müslümanlara bağışlıyor. Rusya'daki bir Müslüman Yemen'deki aç çocuklara kurban bağışlıyor. Hindistan'daki bir Müslüman Suriye'deki mazlumlara kurban bağışlıyor. Çeçenistan'daki bir Müslüman Afganistan'daki Müslüman kardeşlerine kurban etini gönderiyor. Genel olarak İslam alemi güzel bir bayram geçiriyor ama, bu duyarlılık ve aynı dayanışmayı Mescid-i Aksa için gösterelim ve gelecek sene daha gerçek bir bayram yaşayalım. Biraz gayret ederse bu ümmet bunu da gerçekleştirebilir. Allahu Ekber ve Lillahil Hamd!   

Bu haberler de ilginizi çekebilir