• DOLAR 32.578
  • EURO 35.037
  • ALTIN 2426.092
  • ...
6 Ağustos 1996 Grozni Müdafaası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Çeçenistan

6 Ağustos 1996’da işgal altındaki Çeçenistan’ın Başkenti Grozni, Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti Genel Kurmay Başkanı Aslan Mashadov’un yönettiği bir operasyonla Rus askeri birliklerinden geri alındı. Sabah saatlerinde üç taraftan Grozni’ye giren mücahitler birkaç saat içinde şehri kontrol altına aldı. Ağır çatışmaların yaşandığı şehirde tüm askeri imkanlara sahip olan 6 bin civarındaki Rus askerleri mücahitler tarafından sıkı çember altına alınmıştı. Fakat, Kremlin pes etmeye hazır değildi. Grozni’ye yeni birlikleri sevk ederek mücahitleri çembere aldılar. Kremlin artık Çeçenleri çembere aldık burada işini son olarak bitereceğiz derken, bu durumu ön gören Aslan Mashadov rezervde tutulan birliklere emir vererek şehri ikinci çember içine aldırttı. Mücahitlerin bu operasyonu düşmanı bile hayran bırakmıştı. Aslan Mashadov sadece Grozni’yi çember altına almakla kalmadı. Çeçenistan’da Rus birliklerinin bulunduğu tüm üssleri ve olası Rus birliklerinin Grozni’ye hareket edecekleri tüm yolları kontrol altına aldı. Kremlin hareket edemez hale getirildi. Yaşanan bu şiddetli çatışmalardan sonra Rus birlikleri teslim olmak zorunda kaldı. 6 Ağustos 1996’da Kremlin Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti ile görüşmelere oturmak zorunda kaldı.

Aslan Mashadov tüm hesaplarını yapmış Allah’a tevekkül ederek işe başlamıştı. İlk başta 2 bin civarındaki mücahit birliklerle operasyona başlayan Aslan Mashadov bir iki günde 12 bine ulaşmıştı. Rus zülmüne karşı olan her bir Çeçen mücahitlere katılmaya başladı. Aslan Mashadov’un Allah’tan istediği de o idi. İnandığı yolda ölmeye hazır olanın Allah mutlak yardımcısıdır.

Mücahitler, Rus askerlerinin sayısal üstünlüğü, zırhlı araç ve topçu üstünlüğü ve mutlak hava üstünlüğüne rağmen Allah’ın yardımıyla Rus Federal güçlerin Korgeneral Konstantin Pulikovsky’ye beyaz bayrak kaldırttılar. Bugün o gündür. Fakat, Çeçenistan yine işgal altında. Bu yenilgiyi hazmedemeyen Kremlin ilk fırsatta yeniden Çeçenistan’a saldırdı ve liderlerini teker teker şehit etti. Şimdi Çeçenistan’da “Putin’in piyadesiyim” diyen bir zalim bulunuyor. Zaman geçiyor ama, mutlaka zafer günü gelecek ve Çeçenistan bağımsız bir devlet olacaktır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir