• DOLAR 32.488
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2420.46
  • ...
Doğu ve Güneydoğu`da hak ihlalleri artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2012 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu`nu açıkladı. Bir yılda 21 bin 107 ihlalin yaşandığı belirtilen raporda, silahlı çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısındaki artış damgasını vururken, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri dikkat çekti. Birçok alanda hak ihlallerinin yer aldığı raporun açıklamasında, yaşanan hak ihlallerinin nedeninin Kürt meselesinin çözümsüzlüğü olduğu belirtilerek, başlatılan diyalog sürecinin daha aktif bir şekilde yürütülmesi istendi.

 

İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2012 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu`nu düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İHD MYK Üyesi ve Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, ile şube yöneticileri Emin Ermin ile Av. Pınar Dalkuş katıldı.

 

Raporun açıklanması öncesi hazırlanan basın metnini okuyan Şube Başkanı Raci Bilici, Kürt meselesinin tartışıldığı bir ortamda açıkladıkları raporda yine iç açıcı veriler sunamadıklarını belirterek, \"Geride bıraktığımız yıl yine binlerce ihlale sahne olmuştur. Bugün tartışılan ve müzakere edildiği ileri sürülen Kürt meselesinin çözümsüzlüğü nedeniyle geçtiğimiz yıl yine kayıp bir yıl oldu. Oysaki bugün tartışılanları geçtiğimiz bir yıl içerisinde tartışıp sonuca bağlamış olsaydık, bugün bunca ihlalden söz etmiyor olabilirdik. Ama bu gerçekleşmedi ve yine kan, gözyaşı, acı ve ihlaller bu coğrafyadan eksik olmadı\" dedi.

 

Yıla damgasını vuran olayın bölgede yıllardır devam eden ve 2012`de büyük artış gösteren düşük yoğunlukla savaş olduğunu vurgulayan Bilici,\" Baharın gelmesiyle birlikte yoğunluğu artan çatışmalı süreç, yaz aylarıyla birlikte daha da büyüdü ve neredeyse bölgemizin tamamına yayılan bir hal aldı. Bunun sonucunda iki taraftan yüzlerce insan yaşamını yitirdi, yüzlercesi de yaralandı. Raporumuzda yer alan istatistik verilerine baktığımızda, 2012 yılında gerçekleşen çatışmalar ve ölümler son yılları ikiye katlayan bir pozisyona gelmiştir.\" diye konuştu.

 

2012 yılına Şırnak`ın Uludere İlçesi Roboskî Köyü`nde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 vatandaşın yasıyla girdiklerini hatırlatan Bilici şöyle devam etti: \"Tüm toplumu ciddi anlamda huzursuz bir ortama sürükleyen ve öfkelendiren bu katliam sonrası sivillere yönelik öldürme olayları maalesef hızından bir şey kaybetmeden devam etti. Güvenlik güçlerinin hedef gözeterek gerçekleştirdiği yargısız infazlar, çatışmalarda yaşamını yitiren/yaralanan siviller, mayın ve sahipsiz patlayıcılar sonucu ölen çocuklarımız, süren savaşın toplumda yarattığı tahribatın adeta bir resmiydi. Böylece tekrardan şunu anladık ki, iki taraf arasında yürütülen bir savaş, sadece o taraflara değil, daha çok masum insanlara zarar vermektedir.\"

 

Dikkat çekilmesi gereken en önemli meselenin güvenlik güçlerinin çok rahat bir şekilde sivillere yönelik saldırıları gerçekleştirebilmeleri olduğunu kaydeden Bilici, \"Roboskî katliamı örneğinde gördüğümüz gibi, sivillere yönelik gerçekleştirilen eylemlerde, maalesef failler bir türlü ortaya çıkarılmamaktadır. Bunun en büyük nedeni ise, siyasi iktidarın bu faillerin arkasında durması ve yargı mercilerinin failleri yargı önüne çıkarma konusundaki isteksizlikleridir. Bu da silah kullanma yetkisi olan devlet görevlilerini saldırı ve öldürme konusunda daha da cesaretlendirmektedir\" dedi.

 

Geçtiğimiz yıl içerisinde çatışmalar ve sivil can kayıplarının yanında birçok alanda hak ihlalleri yaşanmaya devam ettiğini ifade eden Bilici, işkence ve kötü muameleden, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine getirilen yasaklar, ekonomik ve sosyal haklar, kadın ve çocukların yaşam haklarına yönelik ihlaller gibi birçok alanda hak ihlalleriyle karşılaştıklarını vurguladı.

 

`Hasta mahpuslar bir an önce salıverilsin`

 

Rapordaki rakamsal verilerde ihlallerin en çok yaşandığı alanların başında cezaevleri geldiğine dikkat çeken Bilici, şunları söyledi: \"2012 yılı cezaevleri açısından ihlallerin adeta tavan yaptığı bir yıl olmuştur. Bu ihlallerin içerisinde en ön palana çıkanı da cezaevlerindeki hasta mahpusların durumudur. Bu sorun, geçen hafta Meclis gündemine gelen ve kamuoyuna ayrıntılarını paylaştığımız palyatif yasa değişiklikleriyle değil, daha gerçekçi bir yaklaşımla çözülmelidir ve cezaevindeki ağır hastalar bir an önce serbest bırakılmalıdır. Aksi taktirde cezaevlerinden ölüm haberleri gelmeye devam edecektir.\"

 

Bilici`nin açıklamasının ardından İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, bir konuşma yaptı. Akdemir, CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler`in Meclis`te yaptığı konuşmayı kınadığını belirtti. (Osman İçli-İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir