• DOLAR 32.547
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2444.094
  • ...
İstanbul Sözleşmesi mağdurları mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Genç yaşta evlenip yuva kurdukları için İstanbul Sözleşmesi ile haklarında açılan kamu davaları sonrasında eşleri onlarca yıl ceza alan genç evlilik mağduru binlerce aile, çocuklarıyla tek başlarına hayat mücadelesini sürdürüyorlar.

“Ben kadın başıma savunmasız ortada bırakıldım”

Genç evlilikten dolayı eşinin cezaevine girmesinin ardından çocuğuyla ortada kaldığını söyleyen mağdurlardan Celile Çukur, "Eşim ile 5 senedir evliyim. Resmi nikâhlı eşime seneler sonra 19 yıl 10 ay 15 gün ceza geldi. 2 yaşındaki oğlumla birlikte mağdur olduk. Eşim gittikten sonra sahipsiz kaldım. Eşim benim her şeyimdi. Ben kadın başıma savunmasız ortada bırakıldım. 2 yaşındaki evladıma ben hem anne hem baba olamıyorum. Ne yapsam da asla ona baba sevgisi veremem. Bir an önce oğlumun babasına kavuşmasını istiyorum.” dedi.

“Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorum”

Eşi yıllardır cezaevinde olduğundan dolayı 2 çocuğuna hem anne hem de baba olmaya çalıştığını dile getiren mağdurlardan Hülya Uzun, “Eşim ile 2006 yılında severek kendi rızamla evlendim. Eşime 17 buçuk sene ceza verildi. Eşim 7 senedir cezaevinde ve ben iki çocuğum ile mağdurum. Çok zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyorum. Kızım 13 yaşında babası dışarıdayken 5 yaşındaydı. Oğlum 2 yaşındaydı şimdi babasını tanımıyor. Babasından uzaklaşıyor. Çok zor şartlar altındayız.” ifadelerini kullandı.

“Babam gelsin Tayip dede bana söz vermiştin”

7 yıldır babası cezaevinde olan 13 yaşındaki Sıla Uzun ise Cumhurbaşkanı’na seslenerek şunları söyledi:

“Annem ile babam erken yaşta evlendiler. Geçen sene kasım ayında Tayip dedem ile bir görüşme fırsatım oldu. Ben babamı çok özlüyorum. Tayip dede seninle bir kere daha görüşmek istiyorum. Tayip dede sesimi duy ben babamı çok özlüyorum. Babamı artık yanımda görmek istiyorum. Babam gelsin Tayip dede bana söz vermiştin. Demiştin ki, ‘Sıla kızımız üzülmesin babası gelsin.’ Ama ben hala ağlıyorum ve babam gelmedi. Tayip dede ne olursun sözünde dur ve babam gelsin. Ben babamı çok özlüyorum.”

“Kamudan gelen ceza bizim yuvamızı yıktı”

“Eşim ile 2012’de severek ve isteyerek kendi rızam ile evlenip yuva kurdum” diyen mağdurlardan Gülşeref Öztürk, “Şu an bir çocuğum var. Eşime 11 yıl 5 ay 15 gün ceza verildi. Kamudan gelen ceza bizim yuvamızı yıktı. Şu anda çocuğum ile birlikte mağdur durumdayız. Eşim cezaevinde ve tecavüzcülerle aynı kovuşta yatıyor. Biz bu sorunumuzu çözmek için Ankara’ya geldik. Bazı sözlerde aldık ancak o sözleri yıllardan beridir de alıyoruz. Aldığımız sözlerin artık bir an evvel yerine getirilmesini istiyoruz. Bizim eşlerimiz tecavüzcümüz değil. Biz kendi rızamızla severek isteyerek yuva kurmuş insanlarız. Bu cezayı sadece bizler değil çocuklarımızda çekiyor. Bu mağduriyetlere son verilsin.” şeklinde konuştu.

“Eşim cinsel istismar suçuyla suçlanıyor”

2007 yılında eşiyle severek ve isteyerek evlendiğini belirten mağdurlardan Damla Atalay, “Bu evlilikten iki tane çocuğum oldu. Yaklaşık 12 sene sonra geçen sene eşim cezaevine götürüldü. Eşime 8 yıl 6 ay ceza geldi. Eşim cinsel istismar suçuyla suçlanıyor ve tecavüzcülerle aynı kovuşta yatıyor. Biz bu suçu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu konudaki mağduriyetimizin son bulmasını istiyoruz.” dedi.

“Oğluma 20 yıl eşimle bana 15’şer yıl ceza isteniyor”

Oğluna 20, kendisine ve eşine de 15’şer yıl hapis cezası istendiğini söyleyen Emine Mülayim, “Oğlum severek kaçırdığı için bizde eve aldığımız için şu anda mağduruz. Oğluma 20 yıl, eşimle bana 15’şer yıl ceza isteniyor. Benimde iki tane küçük kızım var. Bizi tutuklasalar onlar da arkada kalacak. Bu mağduriyetin giderilmesini istiyorum.” diyerek yetkililere seslendi.

“Oğlum, gelinim ve torunum genç yaşta evlilik mağdurudurlar”

Cumhurbaşkanına seslenen anne Sevgi Çukur, “Oğlum cezaevinde yatıyor. Oğlum, gelinim ve torunum genç yaşta evlilik mağdurudurlar. Bir an önce bu yasanın çıkması lazım. 16 bin çocuk şu anda babasız büyüyor ve gelip geçen bayramları ağlayarak geçiriyorlar. Hiçbir bayram gün yüzü görmüyorlar. Lütfen yalvarıyorum Cumhurbaşkanım ne olursunuz sözünüzü bir an önce tutmanızı istiyoruz.” dedi.

“Eşim ile severek isteyerek kendi rızam ile evlendim”

Evlendikten 8 yıl sonra eşine yaklaşık 11 yıl ceza geldiğini söyleyen mağdurlardan Merve Fışkın ise şunları söyledi: “Eşim ile severek isteyerek kendi rızam ile evlendim. Eşim ile evliyken 8 sene sonra 10 sene 10 ay ceza geldi. 2 tane evladımız var. Eşim cezaevine girdikten sonra iki çocuğumla birlikte savunmasız bir şekilde ortada kaldım. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Ne olur artık sesimizi duyun.”

“Eşim 10 yıl 10 ay ceza aldı”

Mağduriyetlerinin giderilmesi için iş yasanın çıkacağı ana gelince AK Parti CHP’yi, CHP AK Parti’yi ve MHP’nin ikisini suçladığını aktaran mağdurlardan Merve Tıraş, “Eşimin cezaevinden çıkması için Ankara’ya geldik. Yetkilerle görüştük. Yetkililer bizlere söz verdiler. İnşallah bütün siyasiler birlik olup mağduriyetimizin giderilmesi için ellerinden gelenini yapacaklar. Eşim 10 yıl 10 ay ceza aldı.” diye konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir