• DOLAR 32.554
  • EURO 34.949
  • ALTIN 2444.693
  • ...
ABD ve Çin arasında "egemenlik" gerilimi tırmanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki doğal kaynaklar üzerinde hak iddia etmesinin ve bölgedeki diğer ülkeleri sindirme politikasının yasa dışı olduğunu dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Dünya, Çin'in Güney Çin Denizi'nde kendi deniz egemenlik sahası gibi davranmasına izin vermeyecek." dedi.

Çin hükümeti ise söz konusu deniz sahası üzerindeki hak ve egemenliğinin uzun bir geçmişi olduğunu, buradaki adaların, resiflerin ve deniz alanlarının binlerce yıldan bu yana Çin'in etki alanı içinde bulunduğunu savunuyor.

Egemenlik tartışmalarına konu olan Güney Çin Denizi, Çin, Vietnam, Malezya ve Filipinler'in arasında yer alıyor. Pekin yönetimi önemli deniz ticaret yollarının da geçtiği Güney Çin Denizi‘ndeki doğal kaynakların yüzde 90'ı üzerinde hak iddia ediyor. Ancak Vietnam, Filipinler, Tayvan, Brunei ve Malezya da söz konusu sular üzerinde egemenlik hakkına sahip olduğunu belirtiyor.

Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, 2016 yılında aldığı kararla Çin'in hak iddialarını geri çevirmişti. Ancak Pekin, mahkemenin bu kararını tanımadığını açıkladı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir