• DOLAR 34.563
  • EURO 36.255
  • ALTIN 2999.363
  • ...
Halk, Ayasofya’nın tekrar camiye çevrilmesinin sevincini yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında da tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan ve 24 Kasım 1934’te Bakanlar Kurulu’nun kararıyla müzeye çevrilen ve bir yıl sonra da ziyarete açılan Ayasofya Camii, 86 yıldır ibadete kapalıydı.

86 yıl önce Bakanlar Kurulu tarafından müzeye çevrilen Ayasofya Camii’nin yıllar sonra tekrar cami olmasının sevinci yaşanıyor. 86 yıllık yanlışın düzeltilmesinin büyük bir sevincini yaşadıklarını belirten Gaziantep’teki vatandaşlar, yıllardır bugünü beklediklerini dile getirdiler.

Ayasofya Camii’nin yıllardır ibadete kapalı olmasının Müslümanların yüreğinde derin bir sızı olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Ayasofya Camii’nin yıllar sonra camiye dönüştürülmesinin geçte olsa önemli olduğunu ifade ettiler.

Yıllardır cami olarak kullanılmayan Ayasofya Camii'nin artık ibadete açılacağı günü beklediklerini ifade eden vatandaşlar, Ayasofya Camii’nin, İstanbul fethinin sembolü olduğunu vurguladılar.

“Keşke Ayasofya daha erken camiye çevrilseydi”

Ayasofya’nın yıllardır tekrar camiye çevrilmesini beklediklerini belirten vatandaşlardan Mehmet Fatih Büyük, “Aslında çok geç bile kalındı. Biraz daha erken olabilirdi. Yine de Ayasofya’nın açılmasından dolayı çok memnunuz. Allah'a şükürler olsun ve Ayasofya'nın camiye çevrilmesinde kimin emeği varsa Allah onlardan razı olsun. Keşke Ayasofya daha erken camiye çevrilseydi. Sonuçta Ayasofya camidir. Müze ayrıdır cami ayrıdır. Müze ile camiyi birbirine karıştırmamak lazım. Çünkü camiler insanların ibadet ettikleri mekanlardır. İbadet edilen mekan müze olamaz. İbadet mekanlarında ibadet edilir. Müzede ziyaret edilen mekanlardır. Ayasofya sonuçta bizim ülkemizde bulunuyor. Bu ülkede yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkedir. Tabi ki bizim herkese karşı saygımız var. Avrupa ve diğer ülkelerinde bize karşı saygılı olmasını istiyoruz. Kendi ülkemizde bize karışmalarını istemiyoruz.” dedi.

“Aslında çok geç bile kalındı”

Ayasofya Camii’nin tekrar eski hüviyetine kavuşturulmasından dolayı çok sevinçli olduğunu ifade eden Yunus Çelik, “Biz Ayasofya’ya cami olarak hitap ediyorduk. Ayasofya daima bizim gönlümüzdeydi. Allah'a hamdolsun Ayasofya’ya kavuştuk. İstanbul'u fetheden komutan ne güzel komutan ve o ordu da ne güzel ordudur. Çok sevinçliyiz, inşallah gücümüz ve imkanımız yeterse 24 Temmuz'da Ayasofya’ya namaz kılmaya gideceğiz. Rabbim açanlardan razı olsun. Bizim için çok güzel bir gün oldu. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet Han'ın bize bırakmış olduğu en güzel emanetlerden bir tanesiydi. Ne yazık ki cumhuriyet tarihinde bize yapılan yanlışlardan bir tanesi Ayasofya'nın müzeye çevrilmesi kararı oldu. Tarihe imza atarak yenisini ekledik, çok şükür Ayasofya'ya kavuştuk. Aslında çok geç bile kalındı. O dönem müze için imza atılması zaten en büyük bir yanlıştı. Rahmetli Erbakan hocamızda Ayasofya’yı açmak istiyordu. Ne yazık ki Ayasofya'yı camiye çevirmek ona kısmet olmadı ama öğrencisine kısmet oldu. İnşallah daha güzel şeyler de yapılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Yanlış kararların 86 yıl sonra düzeltilmiş olmasını büyük bir sevinçle karşılıyorum”

86 yıllık yanlışın düzeltildiğini belirten Eyüp Kendirkıran ise şunları söyledi: “İnşallah gelecekteki bütün hasretlerinde son bulmasını istiyorum. Bu kararın çok doğru bir karar olduğundan eminim. Yetkililerimizden Allah razı olsun. Ayasofya’nın asıl bulması gereken değerini bulduğunu düşünüyorum. Ayasofya’nın müze olarak değil de cami olarak hizmet vermesi lazımdı. Tüm Müslümanlara hayırlı olmasını diliyorum. Osmanlı döneminden sonra gelen kabinenin almış olduğu yanlış kararların 86 yıl sonra düzeltilmiş olmasını büyük bir sevinç olarak karşılıyorum.”

“Ayasofya Camii bizim çok kıymetliydi”

Verilen kararın tüm Müslüman âlemi için çok güzel bir karar olduğunu ifade eden Ahmet Özkan, “Ayasofya'nın camiye çevrilmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Ayasofya Camii bizim çok kıymetliydi. Ayasofya'da yapılan bütün ibadetlerin sevabını camiye çevrilmesinde emeği geçenlerde alacaktır. Herkese teşekkür ederiz. Çok sevinçli ve mutluyum.” dedi.

“Milletimize hayırlı olsun diliyorum”

Gecikmeli de olsa verilen kararın yerinde bir karar olduğunu söyleyen Cengiz Muhcan, “Ayasofya Camii çok geç açıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile Ayasofya camiye dönüştürüldü. Bu kararı çok olumlu olarak görüyoruz. Milletimize hayırlı olsun diliyorum.” diye konuştu.

86 yıldır süren hasretin sona erdiğini belirten Halil Aşan da Ayasofya Camii’nin yıllardır müze olarak kalmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Rıfat ve Emine Çınkı da Ayasofya'nın tekrar camiye çevrilmesinden dolayı çok memnun olduklarını dile getirdiler.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir