• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Köylerde hayvancılık bitme noktasına geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van, hayvancılık sektörü için en uygun illerden biri. Ancak son zamanlarda yaşanan pahalı yem, et fiyatların düşüşü vb nedenlerden dolayı hem tarım hem de hayvancılık sektörü Van`da bitme aşamasına geldi.


Özellikle Van nüfusunun yarısının köylerde yaşadığı ve tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğu düşünüldüğünde bundan en çok etkilenenlerin köylüler olduğu tahmin edilebiliyor.

Bu hafta Van merkeze bağlı Kaymaklı köyü (Kurdowan) köyünü ziyaret eden Van Köyleri ile Dayanışma Derneği yetkilileri de köylülerin ağzından hayvancılık ve tarım sektöründe yaşadıkları sıkıntıları dinledi. En büyük geçim kaynakların tarım ve hayvancılık olduğunun altını çizen köylüler, bu alandaki sıkıntılarının giderilmesini istedi.


\"Hayvancılık bitme aşamasına geldi\"
Köylerinin 135 hane ve yaklaşık 850 kişiden oluştuğunu söyleyen köy muhtarı Ekrem Özbakış, geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılıktan oluştuğunu ifade etti. Yaşanan kuraklıklar nedeniyle hem hayvancılık hem de tarım sektöründe ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Özbakış, artık hayvancılığın bir getirisini olmadığını kaydetti. Hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle artık, kimsenin eskisi gibi hayvancılığa yönelmediğini ifaden eden Özbakış, \"Hayvancılık da bitmiş. Vatandaş samanın kilosunu 1 liraya alıyor; hayvanını 200 milyona satıyor. Kimse artık, hayvan besleyemiyor. Geçen yıllar da kurak geçti. Kimse, hayvanları için ektiği yemlerden bir verim elde edemedi. Saman fiyatları da almış başını gidiyor. Et fiyatları da bu yüzden bayağı düştü. Bu da haliyle hayvancılığı bitirme aşamasına getirdi\" dedi.


Hayvancılık alanında köklü çözümlerin getirilsin
Devletin yem desteği politikasını eleştiren Özbakış, daha ciddi politikaları uygulanmasını istedi. Özbakış, \"Geçen günlerde tarım bakanlığı bize bir yazı gönderdi. Samanın geleceğini söylediler. 750 liraya saman geliyor; 250 lirası devlet tarafından verilecek. Haliyle bu da bize 500 liraya bize mal oluyor. O 500 lira için bizden kimlik fotokopisi, arabanın ruhsat fotokopisi, imza sirküleri, 100 lira da kooperatife üye olma şartı isteniyor. Bu şekilde bize saman, 600 liraya mal oluyor. Yani anlayacağınız bizim buradaki kârımız; 150 lira gibi cüzi bir miktar oluyor. Şimdi de dediklerine göre verilen bu yem desteği iptal edilmiş. O yüzden biz de saman getiremedik. Bu konuda çiftçi gerçekten çok zor durumda… Ondan sonra tohum desteği verilmiyor. Şu an askıya alınmış. Çiftçi bu yüzden de zorlanmış. Bizim devlet yetkililerinden isteğimiz tek geçim kaynağı olan hayvancılık alanında köklü çözümlerin getirilmesidir\" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir