• DOLAR 32.444
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2445.013
  • ...
`İşitme kaybının varlığı testle anlaşılabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Bebeklikten yaşlılığa kadar her dönemde görülebilen işitme kaybı, günlük yaşamı doğrudan etkilerken, uzmanlar işitme kaybı teşhisinin zamanında konulabilmesi için doğumdan sonra yapılan işitme taramasının önemli olduğunu belirtiyorlar.
 
Beş duyumuzdan biri olan işitmede meydana gelen kayıplar, iletişimden sosyal gelişime dek birçok alanda soruna yol açıyor.
Sorunun kökeninde çeşitli hastalıklardan aşırı gürültülü ortamda çalışmaya kadar birçok neden yer olabildiğini ve işitme kaybının bazen yeni doğanlarda ortaya çıktığını, bazen de yaşlılıkta kendini gösterdiğini belirten Odyometrist Sevinç Haytaç, işitme kaybıyla ilgili sorularımızı yanıtlarken, `işitme taraması`nın önemine dikkat çekiyor.
 
"Erken Teşhis Önemli"
Bebeklerde tanının zaman kaybetmeden konulabilmesi için doğumdan sonra yapılan işitme taraması önem taşıdığını kaydeden Sevinç Haytaç, "Tarama testinde (otoakustik emisyon testi) çocuğun işitme kaybı olduğuna dair bir şüphe oluşursa, test 15 gün sonra tekrarlanır. Sonuç yine olumsuz olursa, ABR (beyin sapı odyometresi) gibi daha ileri testler yapılarak kesin tanı konulur. İşitme kaybının ilk belirtileri her zaman belirgin olmayabilir. Genellikle işitme sorununu geçici bir rahatsızlık olarak göz ardı etmek daha kolay ve daha az streslidir. Bu yüzden işitme kaybı hakkında daha fazla bilgi edinmek yerine onunla yaşamayı tercih ederiz. Çoğu işitme kaybının zaman içinde ilerlediğinin bilinmesi önemlidir. Sorun ne kadar önce tespit ve tedavi edilirse, işitme kaybının ilerlemesini önleme ve doğru işitme tedavisinden olası en olumlu sonuçları alma şansı da o kadar fazla olur" dedi.
Odyometrist Sevinç Haytaç, hangi durumda işitme testi yapılması gerektiğiyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
"Aşağıdaki sorulardan birkaçına cevabınız "evet" ise, bir KBB hekimine gitmeniz ve işitme testi yaptırmanız gerekmektedir.
Özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanları işitmede güçlük
Sık sık insanlardan söylediklerini tekrar etmesini isteme
İnsanların söylediklerini yanlış anlama
Telefonda görüşme yaparken güçlük çekme
TV veya radyoyu odadaki diğer insanların tercihinden daha yüksek ses seviyesinde dinleme
İnsanlar konuştuğunda mırıldandıklarını sanma
Kuş cıvıltısı veya yağmurun düşüşü gibi, doğadaki sesleri işitmede zorlanma
Konuşmalar sırasında ne söylendiğinden emin olmadığınızda kabul etme veya başınız ile onaylama
İşitmek zor olduğu için kendinizi konuşmalardan uzak tutma
İnsanların ne dediğini takip etmek için dudak okuma
Konuşmaları işitmek ve ayak uydurmak için çaba sarf etme
Tinitus (sürekli çınlama, vızıltı veya benzeri sesler işitme durumu) deneyimi "
 
Genel olarak odyometrik testler adı verilen işitme testlerinin kulak hastalıklarının değerlendirilmesinde son derece önemli olduğunu belirten Haytaç şunları söyledi: "Hastalığın teşhisinde ve tedavisinin belirlenmesinde bu testlere sıklıkla başvurulmaktadır. Bu anlamda kullanılan birçok test vardır ve her biri farklı konularda bilgi vermektedir. Hangisinin yapılacağı KBB hekimi tarafından hastanın şikayetlerine, muayene bulgularına ve diğer tetkik sonuçlarına göre belirlenir. İşitme kaybından korunmak için risk faktörlerine dikkat edilmelidir. Kulaklarda meydana gelen şikayetlerde zaman kaybetmeden bir KBB hekimine başvurup işitme testleri yaptırılmalıdır." şeklinde konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir