• DOLAR 34.586
  • EURO 36.343
  • ALTIN 2918.479
  • ...
Gıdanın raf ömrü ipek ile uzatılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde doçent olan Benedetto Marelli, ipek odaklı laboratuvar çalışması esnasında tezgahta ipeğe batırılmış bir çileği yanlışlıkla unutmuş. Bir hafta sonra laboratuvara geri döndüğünde çileğin hâlâ taze olduğunu görmüş. Bu olay, o güne kadar ipeğin biyomedikal uygulamalarına odaklanan Doç. Marelli’nin zihninde bambaşka fikirlere yol açmış. Bu fikirleri geliştiren ve kendisi gibi bilim insanı olan ortaklarıyla bir şirket kuran Marelli, icat ettiği, gıdaların raf ömrünü uzatan ipek bazlı ürün kaplayıcının yaygın olarak kullanılmasını hedefliyor.

DAHA UCUZ

Şirketin hedeflediği teknoloji, bütün veya kesilmiş taze sebze-meyve, et, balık ve diğer gıdaların raf ömrünün uzatılmasında geniş bir etki yaratacak. Şirket, ipek kaplama yöntemini kullanarak, besinleri, insana ve doğaya zararlı ambalaj malzemelerinden çok daha ucuza ve çok daha iyi koruyacağını taahhüt ediyor. Marelli, ipek kaplamalarının pahalı yeni ekipmanlara veya değişikliklere gerek kalmadan mevcut gıda işletme hatlarına entegre edilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

ÜÇTE BİRİ İSRAF

Doç. Marelli, her yıl küresel gıda arzının üçte biri israf edilirken nüfusunun yüzde 10’undan fazlası açlıkla karşı karşıya olan dünyamızda, bu teknolojinin yaygınlaşması ile taze gıdalara küresel erişimi ve tedarik zinciri verimliliğini artırmayı hedeflediğini belirtiyor ve “Teknolojimizin plastik gıda ambalajlarını neredeyse tamamen ortadan kaldırabileceğini düşünüyoruz” diyor. 

BOZULMAYA BARİYER

İpek, yiyeceklerin yüzeyini kapladıktan sonra gıdanın doğal bozulma mekanizmalarını yavaşlatan tatsız, kokusuz ve algılanamayan bir bariyer oluşturuyor. Gıda maddesinin yapısına bağlı olmak kaydıyla birlikte ortalama olarak raf ömründe yüzde 200’e kadar artış görülüyor. Bu sayede daha az gıda israfı sağlanıyor. Ayrıca soğuk zincirler üzerindeki baskı azaltılarak nakliye sırasında atmosfere salınan sera gazları da azaltılıyor. Hem de bunların tümü, doğa, herhangi bir plastik atık madde ile kirletilmeden yapılıyor.

Kaynak, İTO

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir