• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Dünyanın en küçük yumurta fosili
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya’da araştırmacılar, 4.5 santimetre uzunluğunda ve 2 santimetre eninde dünyanın en küçük dinozor yumurtası fosilini keşfetti. Tsukuba Üniversitesi ile Beşeri Faaliyetler ve Tabiat Müzesi’nden araştırmacıların yer aldığı ekip, Hyogo eyaletinin Tamba şehrinde dinozor yumurtası fosili buldu.

10 GRAM AĞIRLIĞINDA

Ekip, jeokronolojik olarak 100 milyon yıl önceki erken kretase dönemine ait yeryüzü tabakasında bulunan yumurta fosilinin o dönem 10 gram ağırlığında olduğunu hesapladı. Teropot türü küçük bir dinozora ait olduğu kaydedilen ve fosil analizinde 4.5 santimetreye 2 santimetre ebatlarına denk gelen keşfe ‘Himeoolithus murakamii’ ismi verildi.

DİNOZOR YUVALARI

Ekip uzmanlarından Tsukuba Üniversitesi Profesörü Tanaka Kohei, bulunan fosilleşmiş yumurtanın, aynı bölgede küçük dinozorların nasıl yuvalandığına ışık tutacağını söyledi.

Aynı ekip, Tamba’daki tabakada, 2015-2019’da 4 yumurta fosili ile etrafa saçılmış 1300’den fazla yumurta kabuğu parçası tespit etmişti.

Moğolistan ve İspanya’daki fosil yumurtalarının çoğunun 5 santimetreye 7 santimetre olarak ölçüldüğünü belirten araştırma ekibi, Tamba’daki keşfin dünyanın en küçük yumurta fosili olduğunu kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri