• DOLAR 32.54
  • EURO 34.912
  • ALTIN 2442.394
  • ...
Domuz çiftliklerinde çalışanların kanında bu virüse rastlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir grup Çinli araştırmacı, 2011 - 2018 yılları arasında domuzlarda tespit edilen H1N1 grip virüsünü incelemeleri sonucunda, bu virüsün “G4” olarak adlandırılan türünde pandemiye yol açma riski taşıyan özellikler gördü. Proceedings of the National Academic of Sciences adlı Amerikan bilim dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre domuz çiftliklerinde çalışanların kanında söz konusu virüsün yoğunluğunun yüksek olduğu belirtildi ve bu alanda faaliyet gösterenlerin yakından izlenmesi önerildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Christian Lindmeier, Salı günü Cenevre’da yapılan toplantıda, bu araştırmayı dikkatle inceleyeceklerinin altını çizdi.

Lindmeier, “Bu, grip karşısında kalkanımızı indiremeyeceğimizi ve Corona virüsü pandemisi sürecinde tedbiri elden bırakmayıp gözetime devam etmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian da Salı günü bir basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yaparak, yeni bulguları yakından takip ettiklerini vurguladı ve “Virüsün yayılmasını engellemek için gerekli tüm önlemleri alacağız” dedi.

Çinli yetkililer, 2009 yılında H1N1 virüsü yayıldığında, salgından etkilenen ülkelerden gelenlerin Çin’e girişini kısıtlamış, onbinlerce kişiyi karantina altına almıştı.

Uzmanların yeni tespit ettiği virüs, özellikle domuzlarda görülen H1N1 virüsünün bir türü.

Washington Üniversitesi’nden biyolog Carl Bergstrom, G4 olarak adlandırılan bu virüsün insanlara bulaşma riski bulunduğunu, ancak şu anda büyük bir salgına dönüşme olasılığının düşük olduğunu söylüyor.

Bergstrom, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Beş yıldır bu virüse maruz kalanlar olmasına rağmen G4’ün insanlarda görüldüğü yönünde bir kanıt yok. Bunu unutmamak lazım” ifadelerini kullandı.

Amerikanın Sesi

Bu haberler de ilginizi çekebilir