• DOLAR 32.274
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2409.289
  • ...
Siirt halkı: “Ayasofya Camii’nin tekrar ibadete açılması bizleri mutlu eder”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında da tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla müzeye çevrildikten bir yıl sonra ziyarete açılan Ayasofya Camii, 86 yıldır ibadete kapalı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya'nın ibadete açılması konusunda çalışma başlatılması için talimat vermesiyle ilgili duygularını İLKHA ile paylaşan Siirtliler, Fatih Sultan Mehmet’in Müslümanlara mirası olarak bıraktığı Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasını istedi.

Ayasofya’nın, Fatih Sultan Mehmet döneminden günümüze Müslümanlara bırakılan bir miras olduğunu ifade eden Yusuf Uslu, “Ayasofya’nın ibadete açılmasını herkes ister.  Ayasofya’nın açılması konusunda polemik yapanları ‘Cami olmasın, müze olarak kalsın.’ diyenler var. Ben hepsini buradan kınıyorum. Çünkü bu ülke Müslüman bir ülkedir. Allah, belki de Ayasofya’nın açılmasının hatırı için bizleri bu virüs ve musibetlerden kurtarır. Ayasofya’da yeni namaz kılacaklar, Kur’an öğrenecekler olacaktır. Ben açılmasını destekliyorum. Peygamber Efendimiz, ‘İstanbul’u fethedecek komutan ne güzel komutandır.’ diye buyurmuştur. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmiş ve o camiye bizlere miras bırakmıştır. İnşallah ibadete açılır da herkes özgür bir şekilde ibadetini yapar. Allah vesile olanlardan razı olsun.” dedi.

“Ayasofya İslam’ın ve Türkiye’nin bir sembolüdür”

Ayasofya, İslam’ın ve Türkiye’nin sembolü olduğunu, cami olarak ibadete açılmasının Türkiye’nin emperyalizme karşı bir güç ve cesaret alması anlamına geldiğine dikkat çeken İbrahim Dündar, oranın müze olarak kalmasının bir anlamı olmadığını kaydetti.

Dündar, “Ben Ayasofya’yı ömrümde sadece bir kere gördüm ve şimdiye kadar hiç unutmuyorum. Bugün Ayasofya camiye çevrilse Müslümanlar büyük bir güç ve cesaret alacaklardır. Müslümanlar bugün şunu sorguluyor. Ayasofya’yı biz fethettik, kanlarımız döküldü ve şu an orası neden cami değil de müzedir? Oranın müze olarak kalmasının bir anlamı yok. Cami Müslümanların şiarı, sembolüdür. Bizler Ayasofya’nın cami olmasını isterken, bizden Ayasofya’yı alanlar ise, müze olarak kalmasını istiyor. Müze yapanlar zaten müzeye meyillidirler, camiye değil, onlar kendilerini küfre karşı rezil ediyorlar. Bizler ne kadar onlara yanaşsak, razı etmeye çalışsak da onlar bizden razı olmaz.” ifadelerini kullandı.

Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını istediklerini dile getiren vatandaşlardan Deniz Solak, şunları kaydetti:

“Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmamasını değil, müze olarak kalmasını isteyen bazı kesimlerin inançlarındaki zafiyetten kaynaklanıyor. Bizim gönlümüzde Ayasofya’nın bir an önce açılıp, cuma namazının kılınmasını istiyoruz.  Çünkü orası Müslümanlara Fatih Sultan Mehmet tarafından miras bırakılmış ve Peygamber Efendimizden övgü almış bir mekândır.” (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir