• DOLAR 32.459
  • EURO 34.755
  • ALTIN 2437.049
  • ...
İdlip'te karşılıklı askeri yığınak: ELLER TETİKTE!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye’nin kuzeydeki İdlib ve çevresinde ciddi bir savaş hazırlığı var. Yerel kaynaklar, Suriye rejiminin, İdlib’deki M4 karayolunun güneyine büyük bir askeri yığınak yaptığını bildiriyor.

BAAS REJİMİ İDLİB’DE YENİ BİR SAVAŞ PEŞİNDE

Rejim ordusu, zaman zaman özellikle M4 karayolunun güneyinde bulunan Cebel Zaviye'ye saldırılar düzenliyor. Rejim güçleri en son geçen hafta Rus uçaklarının hava desteğiyle bölgeye saldırdı.

TSK’DAN ASKERİ YIĞINAK

Son dönemlerde İdlib’in güneyinde artan hareketliliğin ardından TSK da bölgeye askeri yığınak yaptı. M4 karayolunun kuzeyindeki bölgelerde askeri varlık güçlendirildi. Bazı noktalara ise hava savunma sistemlerinin yerleştirildiği kaydedildi.

ATEŞKES SÜRECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le vardığı anlaşmaya göre, M4 karayolu üzerinde 12 kilometre genişliğinde bir güvenli koridor oluşturulacak ve burada ortak devriye görevi yürütülecekti.

Anlaşmanın ardından Türkiye ve Rusya 13 defa ortak devriye yapmıştı.

Ancak güvenlik kaynaklarına göre bölgedeki bazı gruplar, devriyeler yapıldığında M4 karayolunu defalarca kapattı. En son 27 Mayıs’ta TSK’nın devriye yaptığı sırada bu gruplardan birinin yerleştirdiği iddia edilen düzenek patlamış ve bir asker hayatını kaybetmişti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Türkiye, hem rejim ordusu hem de radikal grupların eylemleri karşısında önlem almak için Suriye'deki gözlem noktalarını güçlendirdi. İdlib'de Türkiye destekli muhalif gruplar içinde yer alan bir komutana göre, Türkiye’nin İdlib’de, bir kısmı M4’ün güneyinde olmak üzere 100'den fazla askeri noktası bulunuyor.

RUSYA’NIN DİLİ HEP AYNI: TERÖRİST VARLIĞI SALDIRININ NEDENİ

Suriye’deki iç savaşa müdahil olduğu Eylül 2015’ten bu yana defalarca Türkiye’yle ateşkes imzalayan ancak her seferinde “terörist” diye ifade ettiği grupları bahane ederek çatışmasızlık bölgelerini hedef alan Rusya, yine aynı senaryoyu takip ediyor.

Son olarak 5 Mart’ta varılan anlaşmayla İdlib’de çatışmasızlık ilan edilmişti. Ancak Rusya’nın Suriye’nin tamamına hakim olma hedefinden vazgeçmediği görülüyor. Nitekim Rusya’dan bölgeye müdahale etme anlamını taşıyan yeni bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin İdlib gerilimi azaltma bölgesini kontrol eden radikal güçleri etkisiz hale getirme yükümlülüklerini yerine getireceğini umduklarını söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, İdlib gerilimi azaltma bölgesinde ateşkese genel olarak uyulduğunu, M4 karayolundaki devriyelerin devam ettiğini ancak 5 Mart’ta varılan anlaşmaya ilişkin çalışmaların, militanların aktif direnişi nedeniyle sekteye uğradığını öne sürdü.

PROTESTOLAR ARTIYOR

Ülkenin kuzeyinde yeni bir savaş hazırlığı sürerken, güneyde ise pazar günü protestolar vardı.

Al Jazeera’ya göre, Suriye’nin güneybatısındaki Süveyda kentinde pazar günü onlarca Suriyeli, ülkede kötüye giden ekonomik koşulları protesto etmek için sokaklara çıktı. Ülkedeki kötü ekonomik şartları protesto eden göstericiler, rejim karşıtı sloganlar attı. Hükûmet binasına yürüyen protestocular, Esad’a istifa çağrısında bulundu.

Habere göre, Dürzilerin yoğun olarak yaşadığı Süveyda kenti, rejime olan desteğiyle biliniyor.

Ülkenin güneybatısındaki bir diğer kent Dera’da da pazar günü rejim karşıtı protestolar vardı. Süveyda’nın 50 kilometre batısında bulunan kent, iç savaşın başladığı 2011 yılında, protestoların ilk çıktığı şehir olarak biliniyor.

Protestolarda yerel para biriminin gittikçe değer kaybetmesi gündeme getirildi.

EKONOMİ GÜNDEN GÜNDE KÖTÜYE GİDİYOR

Suriye lirası geçen hafta rekor seviyede düşüş yaşadı. AFP'nin aktardığına göre, iç savaş başlamadan önce 48 Suriye Lirasına denk gelen 1 dolar, şu anda 2 bin 300 Suriye Lirası seviyesinde işlem görüyor.

Suriye Lirasının dolara karşı yaşadığı büyük düşüş, temel gıda ürünlerini de etkileyen enflasyondaki artışla birlikte aylardır sürüyor. Uzmanlara göre, bu düşüşün en önemli sebeplerinden biri de ABD’den gelecek yaptırımlar.

ABD'nin 2020 yılı savunma bütçesine eklenen CaesarAct (Suriye Sivil Koruma Yasası) önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanan yasa, Suriye'yi yeniden imar yardımlarının yanı sıra, Baas rejimine ve onunla iş birliği yapan şirketlere karşı yaptırımların uygulanmasını hedefliyor.

Konuyla ilgili uzmanların görüşlerine yer verilen haberde, rejimin en zengin iş adamı Rami Mahluf'un ve ailesinin mal varlıklarına el konulduğuna, Mahluf'un rejimin kararıyla 5 yıl boyunca ihalelerden men edildiğine dikkat çekildi. Mahluf'un karşı karşıya kaldığı durumun ülkedeki zenginleri korkuttuğu dile getirilirken, "Eğer rejim bunu bu kalibreden insanlara yaparsa, kimse güvende değil." denildi.

Ekonominin kötü şartlarda bulunduğu Suriye’de protestoların büyüyeceği tahmin ediliyor. Rejimin, söz konusu protestoları bastırmak amacıyla İdlib’e yapılması planlanan saldırıyı erkene alması da ihtimallerden uzak değil. Önümüzdeki günler, durumun gidişatını daha iyi gösterecektir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir