• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bu ırkçı adamın heykelini kaldırmaya kimsenin gücü yetmiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Amerikan tarihinde köleliğin sürmesi için savaşan komutanlardan olan General Robert E. Lee’nin heykelleri tekrar gündemde.

Güney eyaletlerinin sembol ismi Lee.

2017 yılında heykellerin kaldırılacağı ilan edilmesine rağmen bir türlü kaldırılamıyor.

Çünkü Amerikan ırkçılığının sembol ismi.

Siyahilerin tüm haklarına karşı çıkan Lee’nin heykelleri kararı  için Amerika Başkanı Trump "Güzel heykellerimiz ve anıtlarımızın kaldırılması vasıtasıyla yüce ülkemizin tarihi ve kültürünün parçalanmasını izlemek üzücü"  ifadelerini kullanmıştı.

3 yıl önce heykeller sökülmesin diye Klu Klux Klan üyeleri çatışma çıkardı. 1 kişinin yaşamına mal olan çatışmada  30 kişi de yaralanmıştı

Floyd cinayetinden sonra gündemde tekrar ırkçı komutanın heykeli var.

Aslında 2015 yılından beri ara ara gündeme geliyor ama bir türlü nihai bir sonuç elde edilemiyor.

Heykel o kadar kıymetli ki! Dallas’ta General Lee heykeli kaldırıldığı halde herhangi bir zarara uğramaması için depoya alındı ve bakımı yapılıyor.

Şu protesto günlerinde Virginia eyalet valisi General Robert Lee’nin heykelinin kaldırılacağını açıkladı.

İki ay içerisinde sürecin sonra ereceği belirtiliyor ama 2017 yılından beri işletilmeyen (eyalet meclis kararının varlığına rağmen) sürecin Floyd protestoları sona erince tekrar unutulmaya bırakılacağı düşünülüyor.

Amerika’da siyahlar öldürüldüğünde akıllara ırkçı General Lee geliyor ve her gösteri sürecinde heykeller sökülecek dendiği halde süreç o kadar ağır işliyor ki!!!

Evet meclis kararı var. Kaldırılsın denilmiş ama heykeller yerinde duruyor ve her protesto sürecinde "kaldıracak" sözü veriliyor.

Amerika’da kölelik resmiyette 160 yıl önce kaldırıldığı halde, köleliği savunan bir komutanın heykelleri hala kaldırılamıyorsa sistem bir mesaj veriyor demektir.

Amerika Beyaz ırkçıların ülkesidir mesajıdır bu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir