• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Gelecek Partili Üstün: “Tüm partilerin katılımıyla yeni siyasi partiler kanunu yapalım”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

‘Parlamenter Sistem’den ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yapılan Türkiye’de, yeni sistemde temsilde adaletin sağlanamaması nedeniyle seçim barajına yönelik eleştiriler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor.

İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Öncelikle şunu belirtmem gerekir siyasi partiler demokratik düzenin vazgeçilmez unsurlarıdır. Hem anayasamızda hem de evrensel hukuk sisteminde bu böyledir. Bunu kabul edersek siyasi partilere karşı bakışımız değişecektir. Ayrıca demokratik düzenin sadece siyasi partiler üzerinden yürüyeceğini kabul edersek, yapılacak olan mevzuatların ve siyasi partiler kanununun en iyisini yapmaya çalışırız. Ancak son günlerde siyasi partiler kanununu üzerinde yapılan tartışmaların amacı daha iyi bir kanunun çıkarılması için değildir. Daha çok yeni kurulan partilerin muhtemel bir erken seçime girmesini önlemek adına ortaya atılmış bir argüman olarak durmaktadır.” ifadesini kullandı.   

“Hazır bu tartışmalar başlamışken, meclisin içindeki ve dışındaki tüm partilerin katılımıyla bu kanunlar değiştirilsin”

“Aslında Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yeni bir siyasi partiler kanunu ve yeni bir seçim kanununa bu ülkenin ihtiyacı olduğu daha da netleşmiştir.” diyen Üstün, şunları söyledi:

“Bu sisteme geçildikten sonra uyum yasaları çıkmadı ve en önemli uyum yasalarından olan siyasi partiler kanunu ve seçim kanunu olduğu gibi durmaktadır. Madem şu an da bir tartışma var o zaman iktidarın yaptığı gibi antidemokratik bir yaklaşım yerine buradan hem ülke için hem siyasi partiler için hayırlı bir sonuç çıkaralım. Nasıl ki anayasalar tartışmayla, uzlaşma ve geniş bir katılımla yapılıyorsa siyasi partiler ve seçim kanunları da aynı yöntemle yapılmalıdır. Gelecek Partisi’nin programında yeni bir siyasi partiler ve seçim kanunu vaadi yer almaktadır. Hazır bu tartışmalar başlamışken meclisin içindeki ve dışındaki tüm partilerin katılımıyla bu kanunlar değiştirilsin.”

“Yüzde 10 barajı kaldırılıp, her partinin mecliste temsil edilebilmesinin önü açılmalıdır”

Siyasi partiler yasasında değiştirilmesi öncelikli olan konu yüzde 10 barajı olduğunu dile getiren Üstün, yüzde 10 barajın şu an için gereksiz olduğunun altını çizdi.

Üstün, “Yüzde 10 barajı şu anda gereksizdir ve yüzde 10 barajının devam ettirilmesi eski sistemin kısmen de olsa ayakta tutulması gayreti olarak anlaşılmaktadır. Bu açıdan yüzde 10 barajı kaldırılıp, her partinin mecliste temsil edilebilmesinin önü açılmalıdır. Eğer sıfırlanmayacaksa dahi makul seviyelere çekilmelidir. Siyasi partiler kanunundaki bir diğer sorun siyasetin finansmanı konusudur. Siyasetin finansmanı şeffaf olmalıdır. Ancak iktidarın bu yönde bir adım atmadığı ortadadır. İktidar partisi hiçbir alanda olmadığı gibi bu alanda da şeffaf değil. Her parti yaptığı harcamaların hesabını şeffaflık içinde vermelidir. Siyasi partiler kanunu ve seçim yasasındaki diğer bir önemli konu da parti kurulma aşaması ve seçimlere katılabilme hakkı. Bu konuda mutlaka bir düzenleme yapılmalı ve süreç kolaylaştırılmalıdır. Son olarak şu an da siyasi partilerin içerisinde farklı bir görüş ifade ettiğinizde kendinizi kapının önünde buluyorsunuz. Dolayısıyla en ufak farklı bir görüş ifade ettiğinizde disipline verildiğiniz bir siyasi partiler düzeni varsa ve şu an ki kanun ve mevzuatlar sizi korumuyorsa parti içi demokrasiyi yeniden düzenleyecek bir değişiklik yapılmalıdır. Buradan şöyle bir çağrı yapıyorum, bütün partilerin katılımı ile çağdaş, demokratik, evrensel değerlere uygun yeni bir siyasi partiler ve seçim kanunu yapalım.” şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir