• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hz. Peygamber her gün anılmalıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BURSA- Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz Mevlid Kandili hakkında yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Peygamber efendimizi anmayı sadece bir güne has kılmanın doğru olmayacağının altını çizen Gündüz, bununla birlikte O`nun dünyaya teşriflerini de kutlamak gerektiğini belirtti. Bursa`da Mevlid Kandilinin tüm merkezi camilerde ve Bursa Ulu Camii`nde icra edileceğini söyleyen Gündüz tüm Bursalıları kandil programına davet etti.
 
Peygamber Efendimizin hayat boyunca anılması gerektiğini söyleyen Gündüz, şöyle konuştu: "Her şeye rağmen Mevlid kandilinde Peygamberimizin özelliklerini ve güzelliklerini yeniden anlatmak lazım. Hakikaten bugün insanımız geçmişle kıyasladığımız zaman Peygamber efendimizi anma adına özellikle kutlu doğum haftalarında çok büyük katkı sağlıyor. Ama bütün bunlar yapılırken özü kaçırmamak lazım aşırıya giderek işi magazinsel boyutlara taşımamak lazım."
 
Allah Resulünü özden ve gönülden severek, gösterişsiz ve riyasız bir tablo çizmek zorunda olduklarını dile getiren Gündüz, "Biz de Müftülük olarak Bursa`da bütün merkez camilerinde programlar düzenleyeceğiz, Allah Resulünü anan konuşmalar yapılacak. Bende Çarşamba günü akşam namazıyla yatsı arası Bursa Ulu Camide o mübarek insanın özelliklerini ve güzelliklerini anlatmaya çalışacağım. Namazı müteakip inşallah sesi güzel hocalarımız mevlid okuyacaklar güzel dualar yapacaklar. Diğer bütün büyük camilerde de benzeri programlar olacak inşallah." şeklinde konuştu.
 
O ayakları şişene kadar Allah`a ibadet eden bir insandı
Peygamber Efendimizin hayatını tamamen örnek almamız gerektiğine vurgu yapan Gündüz, "Bu kısa sohbetimizde O`nun her şeyini anlatmak mümkün değil; ama özelliklerini onun ibadet şeklilerini örnek alabiliriz mesela O ayakları şişene kadar Allah`a ibadet eden bir insandı, tertemiz bir insandı O güzel insan giyimiyle, kuşamıyla, dürüstlüğüyle aile reisi olarak ne güzel örnekti, kadınlara şiddetin zirve yaptığı ülkemizde Allah`ın Resülünü iyi tanımak lazım O`nun eşlerine tek bir fiske dahi vurmadığını bir aile reisi olarak iyi bilmek lazım."dedi.
 
Yaşadıkları çağda güven bunalımı yaşandığını söyleyen Gündüz, "Birbirimize güvenmiyoruz oysa O öyle bir güven telkin etmiş ki inanmayanlar bile ondan zarar gelmeyeceğini biliyorlardı. Allah Resülü bizi tarif ederken Elinden ve Dilinden emin olunan kimsedir diyor benim mahiyetimde çalışanlar bana böyle bakmalı komşum beni güvenilir diye bilmeli. Hem Müslüman hem de ahlaksız,karaktersiz kavgacı bir resimin sahibi biz olamayız."dedi.
 
O`nu Örnek Almak İçin O`nu Çok İyi Tanımak Lazım
Allah Resülünün ancak tanınarak örnek alınabileceğine vurgu yapan Gündüz, "O`nu nasıl örnek alabiliriz ancak tanıyacaksınız ki örnek alabilesiniz tanımadığınız bir kimseyi örnek alamazsınız onun içinde evlerimizde mevlid kandilinide vesile yaparak mutlaka Peygamberimiz(S.A.V)`in hayatını anlatan, O`nun güzelliklerini dile getiren siyer kitabı olması gerekir zaman zamanda bunları evlerimizde çocuklarımızla torunlarımızla okumamız gerekir. Dolaysıyla evlerimiz Allah Resülünün maneviyatından uzak kalmamalı, dilimiz döndüğü kadarıyla O`na salatü selamlar getirmeliyiz."ifadelerini kullandı.
 
O`nun Aşkıyla yanmamız gerekir
Gündüz, "İnsanlar ne güzel O`nun aşkıyla yanıp tutuşmuşlar; Allah Resulünün huzuruna giderken; `Sakın terk-i edepten, kuy-i mahbub-ı Huda`dır bu
Nazargâh-ı ilahidir, Makam-ı Mustafa`dır bu` diyen şair Nabiler gibi yanmak lazım. Büyük insan Mevlidin yazarı Süleyman çelebi ne diyor; ", "Doğdu ol saatte Sultan-ı Din Nura garkoldu semâvât-ü zemin" diye terennüm eden Süleyman Çelebi gibi Allah aşkıyla yananlardan o sevgiyi gönlümüze yerleştirmemiz gerekir. İnşallah bütün bu güzellikleri mevlid kandilinde halkımıza anlatmak durumundayız. Elimizden gelen bütün gayreti göstererek güzel bir geceyi güzel bir şekilde geçirelim inşallah.
Son olarak Şimdidem mevlid kandilinin ülkemize, milletimize bu güzel yayını yapan İlke Haber Ajansına ve çalışanlarına teşekkür ediyor, kandilin hepimize güzellikler getirmesini diliyor, herkese sevgiler saygılar sunuyorum."dedi.
(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir