• DOLAR 34.539
  • EURO 35.935
  • ALTIN 3000.648
  • ...
Temsiliyet hakkı için  İRADE BARAJA TAKILMASIN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Abuzer Atasoy-DOĞRUHABER

1983 yılından bugüne kadar “Milletvekili Seçimi Kanunu” uyarınca milletvekili seçimlerinde uygulanan yüzde 10 seçim barajı Türkiye'yi dünyanın en geri ülkelerinden biri durumuna düşürmektedir. Buna göre Türkiye genelinde toplam geçerli oyların %10 unu alamayan partiler bir tane dahi milletvekili çıkaramadığı gibi aldığı tüm oylar da yanıyor, boşa gidiyor. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde bu oranda bir baraj sistemi bulunmuyor.

Yüzde 10 seçim barajı bu nedenle ülkemizde milli iradeyi engelli hale getirmekte, milletimizin kendi meclisinde eşit ve adil temsilini ise zedelemektedir. Seçim barajının kaldırılması Türkiye’nin en acil ve hayati konularından biri olarak duruyor. Kamuoyu her görüşün, her düşüncenin Mecliste temsil edilmesi ile Meclisin daha enerjik ve verimli bir hale geleceği ve bu enerjinin tüm ülkeye yayılacağı görüşünde.

“ADALET, YÖNETİMDE İSTİKRAR İÇİN KURBAN EDİLDİ”

 Siyasi partiler yasasında yapılması gereken değişikliklerin ağırdan alındığını ve bugüne kadar değişikliğin yapılmadığını belirten HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, “16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandum ile Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş yapmıştır. Anayasada önemli bazı değişiklikler yapılmış, sistemin gerektirdiği uyum yasalarının bir kısmı da çıkarılmıştır. Ancak Seçim Kanunları ve Siyasi Partiler yasasında yapılması gereken değişiklikler ağırdan alınmış ve bugüne kadar yapılmamıştır. Yeni sistem ile birlikte ‘Yönetimde İstikrar’ önemli oranda sağlanmış olsa da asıl yapılması gereken ‘Temsilde Adalet’ ile ilgili değişiklikler yapılmadığından sağlanamamıştır. Yani adalet, yönetimde istikrar için kurban edilmiş, Türkiye’de hukuk, daha da tartışmalı hale getirilmiştir. Seçim mevzuatında değişikliklerin yapılmasının değerlendirildiği bu süreçte ‘yönetimde istikrar’ ile birlikte ‘temsilde adalet’in sağlanması temel hedef olmalıdır.” dedi.

“YÜZDE 10 SEÇİM BARAJI KALDIRILARAK TEMSİLDE ADALETİN ÖNÜ AÇILMALIDIR”

Bu anlamda öneriler sunan Sağlam, şöyle devam etti:

"-Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkında Kanun’, ‘Siyasi Partiler Kanunu’, ‘Mahalli İdareler Seçimi Kanunu’ partiler ve adaylar arasında adil bir yarış ve temsilde adaleti sağlayacak şekilde değiştirilmelidir.

-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hükümsüz olan yüzde 10 seçim barajı kaldırılarak temsilde adaletin önü açılmalıdır. Geniş halk kitlelerinin mecliste temsil edilmesinden korkulmamalıdır.

-Siyasi Partiler Yasası, siyasi partilerin bütün faaliyetlerini her türlü baskı ve kaygıdan uzak özgür bir ortamda yapabilecekleri bir hüviyete kavuşturulmalı ve seçim dönemlerinde partilerin propaganda yapma imkânları adil hale getirilmelidir.

-Siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımı seçime girme yeterliliğine sahip tüm partilerin faydalanabileceği adil bir sisteme dönüştürülmelidir.

-Değişikliklerin yapılması süreci siyasi ikbal ve manipülasyonlara malzeme yapılmamalıdır. Adil bir Halk iradesinin meclise yansıması ve halkın etkin bir şekilde yönetime katılması amacıyla bu değişiklikler bir an önce yapılmalıdır.”

“ÇÖZÜM SIFIR BARAJ, KALDIRIN BARAJI TEMSİLDE ADALET OLSUN”

Sosyal medyadan sıfır baraj Hashtag’ına yazan Mak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, sıfır baraj ile temsilde adaletin sağlanacağına dikkat çekti. Kulat, “Her gün yeni bir parti kuruluyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ndeki 50+1 şartı; "iddiasız ama ittifakın birine yamanmak isteyen siyaset simsarlarını" iştahlandırıyor. Çözüm sıfır baraj, kaldırın barajı temsilde adalet olsun. Milletin karşısına çıkan boyunun ölçüsünü alsın.

ABD örneği üzerinden değerlendirdiğimiz 50+1 kurumsal kimlik kazanmış Cumhuriyetçiler ve Demokratlar modellemesi Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın ve sosyo kültürel şartlarının gereği benzeşmemektedir. Sistem %1’i % 49 ile eşitlemektedir. Sıfır baraj ile her görüş karşılık bulur.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde YÜRÜTME zaten Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında olduğu için; TBMM’nin yasama görevini daha etkin yapabilmesi adına; sıfır baraj ile vekiller en geniş temsille seçilirse; Yasama / Yürütme balans imkanı da doğar ve tek adam iddiaları da biter.

Şu an birbiriyle hiçbir ortak noktası olmayan partileri iktidara karşı motive eden en büyük motivasyon ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ vaadidir. İktidarın karşı hamlesi sıfır baraj olursa; bu adım muhalefeti çözebilir.” ifadelerine yer verdi.

“MİLLETİN VEKİLLERİNİN TBMM’DE OLMASI İÇİN SIFIR BARAJ SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR”

Sosyal medya hesabından yüzde onluk baraj sistemini eleştiren Gazetemizin Genel Müdürü Mehmet Sait Özcan, Türkiye’nin ve bölgenin selameti ve ülkenin ihyası için baraj sisteminin derhal değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Meselenin memleket meselesi olduğunu ifade eden Özcan, “Temsilde adalet için, birilerinin vekilleri değil milletin vekillerinin TBMM’de olması için sıfır baraj sistemine geçilmelidir. Sıfır baraj olmazsa, birileri birilerini meclise taşıdığı gibi yine o birileri birilerini daha meclise taşıyarak bu kez iktidara yürür. Söylemedi demeyin!...” diye de ironi yaparak gündemdeki vekil transferlerine göndermede bulundu.

“ASKERİ DARBE ÜRÜNÜ %10'LUK BARAJ SİSTEMİ KALDIRILSIN”

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Medya Başkanı Abdullah Aslan ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yüzde 10'luk baraj sistemi hakkıyla temsiliyetin önündeki en büyük engeldir. Çoğulculuktan söz edenlerin artık harekete geçmeleri lazım. Bu konuda acil bir düzenlemeye gidilmeli ve kanayan bu soruna ivedilikle çözüm bulunmalıdır. Askeri darbe ürünü %10'luk baraj sistemi kaldırılsın, sivil irade kendi seçim sistemini yeniden kursun! Tüm barajları aşacak, barikatları ortadan kaldıracak siyasi iradenin üstün geleceği ve bu konuda akl-ı selimin galebe çalacağı muhakkaktır.” ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYADA BAŞLATILAN #SIFIRBARAJ ETİKETİNE BÜYÜK DESTEK

HÜR EKİP Sosyal Medya Platformu tarafından sosyal medyada başlatılan #SıfırBaraj

Hashtag’ına yazan binlerce kişi, baraj sisteminin adil olmadığını ve bu sistemin bir an önce değişmesi gerektiği yönünde paylaşımlarda bulundu.

İşte #SıfırBaraj etiketine yazılan bazı paylaşımlar…

HÜDA PAR İstanbul Kadın Kolları Başkanı Münevver Aktaş: Daha adil bir temsiliyet, daha fazla halk iradesinin etkili olabilmesi, daha fazla kitlenin Mecliste söz sahibi olabilmesi için, Siyasetin önünü açmak ve aktif katılımcı bir yönetim için; #SıfırBaraj Diyoruz...

Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Gönül: Türkiye’de göletler de dahil olmak üzere 504 BARAJ var. Memlekete verdiği enerjiyi düşünün. Emin olun % 10 BARAJI kaldırılsa bu millet daha büyük bir enerji alır. #SıfırBaraj

Hamdullah Er: Baraj sistemi darbe ürünüdür. Türkiye bu ayıptan kurtulmalıdır. Temsilde adalet sağlanmalı Türkiye, bütün renkleriyle mecliste temsil edilmelidir. Meclis, halkın sesidir. Farklı halk kitlelerinin mecliste temsilinden korkmayın. Farklılık, zenginliktir. Adil olun, %10 barajını ve halkın temsilinin önündeki engelleri kaldırın.  

Fatih Taş: 2018 milletvekili seçimlerinde 5 milyon oy alan partiyi 43 kişi mecliste temsil ederken 1 milyon kişiyi temsil eden yok...

Ramazan Selimoğlu: Baraja takılan Partiye 1 kez değil iki defa haksızlık yapılıyor. 1. Barajı aşamayan Parti, Milletvekili çıkaramıyor. 2. Barajı aşan Parti, barajı aşamayan Partinin temsil hakkını gasp ederek Meclise Vekil gönderiyor. Bu nasıl bir adalet?

Ramazan Casuk: Seçim barajı beraberinde bir çok sıkıntı getirdi. Bireyler, kendine yakın hissettiği parti yerine barajı aşan partileri tercih etmek zorunda kaldı/kalıyor. Sözüm ona “demokrasi” çığırtkanlığı yapanlar, eylemleriyle ne yazık ki çelişiyorlar. Hükümetin gündemi #SıfırBaraj olmalı!

Muhammed Kılıç: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hükümsüz olan %10 seçim barajı kaldırılarak temsilde adaletin önü açılmalıdır. Geniş halk kitlelerinin mecliste temsil edilmesinden korkulmamalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir