• DOLAR 32.344
  • EURO 35.186
  • ALTIN 2243.822
  • ...
Kawasaki Hastalığının Salgına Dönüşmesini Beklemiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul
Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Erdem, Kovid-19'un çocuklarda görülen Kawasaki hastalığına yol açtığına dair ispatlanmış, net bir bilgi olmadığını kaydetti. Kawasaki hastalığının belirtilerini "yüksek ateş", "döküntü", "gözlerde kızarıklık" şeklinde açıklayan Erdem, "Bu bulgular birçok viral hastalıkta da olabilir. Koronavirüs bu tabloya yol açabilecek virüslerden birisi pekala olabilir. Koronavirüsün ateşe sebep olduğu, çocuklarda her türlü döküntülü tabloya sebep olduğunu biliyoruz. Yine küçük çocuklarda karın ağrısı kusma ishal tablosuna yol açtığını da biliyoruz.

Burada elbette bir sebep sonuç ilişkisi olabilir ama bugün için bunu ispatlamış durumda değiliz." diye konuştu. Erdem, her iki hastalığın aynı anda 1 çocukta görüldüğüne değinirken, şöyle devam etti: "Bugün bildiklerimiz daha çok birbirine eşlik eden tablolar gibi durmaktadır. Elimizde 2020 yılına ait, 2 hastalığın da aynı çocukta görüldüğünü iddia eden sadece bir bilimsel yayın mevcut. Burada sebep-sonuç ilişkisi kurulmuyor, aynı hastada görüldüğü bildiriliyor.

2005 ve 2016'da yine eski tip koronavirüslerin Kawasaki hastalığı geçiren çocuklarda saptanmış olduğunu literatürden biliyoruz. Ancak sadece koronavirüs değil, diğer virüslerin de sıkça saptandığı bilinmektedir.

Bu, şu an için bildiklerimizden daha fazla bir şey söylemiyor. Bunları zaten biliyorduk." Erdem, Kawasaki hastalığının bulaşıcı olduğunun düşünülmediğini ifade ederek, "Bu tür bir tabloyla karşılaşılırsa, Kawasaki hastalığı kriterlerine uygun şekilde tanı konulursa hem Kawasaki hastalığı uygun şekilde tedavi edilmeli hem de Kovid-19 enfeksiyonu için destek tedavisi verilip her türlü izolasyon kuralına uyulmalıdır. Bugünkü bilgelerimiz ışığında Kawasaki hastalığının bulaşması veya Türkiye'de bir salgına dönüşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kovid-19 için de bilinen ve önerilen tedbirleri almaya çok sıkı şekilde devam edilmelidir." dedi.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir