• DOLAR 34.66
  • EURO 36.369
  • ALTIN 2932.552
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının etkisiyle, birçok ülkede fabrikalar faaliyetlerini ya durdurdu ya da yavaşlattı. Uzmanlar, dünyanın büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söylüyor ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) "Büyük tecrit" diye nitelendirdiği şu anda yaşanan durumu, 1929'daki "Büyük Buhran"a benzetiyor.

ABD EKONOMİK TECRİT DÖNEMİ YAŞIYOR

ABD’de de nisan ayında sanayi üretiminde tarihi bir düşüş oldu; bir önceki aya kıyasla yüzde 11,2 azaldı. Bu veri, endeksin 101 yıllık tarihindeki en yüksek aylık düşüşü gösteriyordu. Piyasa beklentisi ise bu dönemde yüzde 11,5 azalma yönündeydi.

ABD'DE SANAYİ ÜRETİMİ MARTTA 74 YILIN EN SERT DÜŞÜŞÜNÜ KAYDETTİ

Tüm büyük sanayiler üretimde düşüş bildirdiği gibi, ABD imalat sanayi de bunu yaşadı. ABD Merkez Bankası verilerine göre, imalat sanayi üretimi nisanda aylık yüzde 13,7 düşerek, sanayi üretimi endeksinin 101 yıllık tarihindeki en sert düşüşü gördü. Piyasa beklentisi, imalat sanayi üretiminin nisanda yüzde 13 azalmasıydı. Ülke genelindeki çoğu montaj tesisinin kapanmasıyla üretim yüzde 72 düştüğü için motorlu taşıt ve parça üretimi de en fazla etkilenenlerden.

ABD'DE OTOMOTİV FİRMALARI ÜRETİMİNE YENİDEN BAŞLADI

Ağır şekilde darbe alan diğer sektörler arasında, yüzde 21 ve 24’lük düşüşle tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri, yüzde 22’lik düşüşle havacılık ve diğer taşımacılık ile yüzde 21’lik düşüşle mobilya var.

ABD'DE PERAKENDE SATIŞLAR NİSANDA REKOR DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

İmalat sanayi üretimindeki bu veriler, 2. Dünya Savaşı sırasında veya kısa bir süre sonrasındaki dönemle benzerlik gösteriyor. O zamana en yakın düşüş rekoruyla görülmemiş bir durum. Son durgunluk sırasındaki en kötü düşüş, fabrika üretiminin yüzde 3,5 azaldığı 2008'in aralık ayındaki krizde kaydedildi. Kaynak, TRT Haber