Tarihte bugün (20 Mayıs):
Tarihte bugün gerçekleşen olaylar arasında Ali Suavi'nin Abdülhamit'i indirmekten için Çırağan Baskını'nı yapması, Selçuklularla Gazneliler arasına gerçekleşen Dandanakan Savaşı, Milli Nizam Partisinin kapatılması var...
Dandanakan Savaşı Yapıldı (1040)
Türk Tarihinin akışı üzerinde önemli etkisi bulunan büyük savaşlardan biri olan Dandanakan Savaşı Seçuklu Türkleri ile Gazneli Türk Devleti arasında 20 Mayıs 1040 tarihinde gerçekleşti. Savaşı Tuğrul ve Çağrı kardeşlerin komutasında ki Selçuklu Türkleri kazandı. Böylece Türkler için Anadolu yolu açılmış oldu. Gazneli Devleti ise bir daha eski gücüne kavuşamadı.
Ali Suavi Çırağan Baskınını Gerçekleştirdi (1878)
Ali Suavi özgürlük için büyük engel olarak gördüğü Abdülhamit’i ortadan kaldırmak için İngiliz desteğini alarak topladığı adamlarla 20 Mayıs 1878 tarihinde Çırağan Sarayını bastı. İhtilalciler çok sayıda askerin koruduğu Çırağan Sarayına kolayca girdiler. Amaç bu sarayda ikamet eden V.Murat’ı alarak Abdülhamit’in yerine tahta çıkartmaktı. Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa yetişti ve Ali Suavi’yi bir sopa darbesiyle öldürdü. Baskına gelen 20 kadar ihtilalci öldü bir çoğu da yakalandı. Darbe kısa sürede sona erdirildi ve durum kontrol altına alındı. Ali Suavi bu sırada tahta geçirmeyi planladığı V.Murat’ı almış saraydan çıkmak üzereydi. Bu olay tarihimize Çırağan baskını olarak geçmiştir. Bu olay üzerinde hala tartışmalar devam etmektedir. (Bkz: http://www.dunyabulteni.net/index.php?aType=haber&ArticleID=127946&q=%C3%A7%C4%B1ra%C4%9Fan+bask%C4%B1n%C4%B1)
Osmanlı-Yunan Savaşı Sona Erdi (1897)
Müşir Ethem Paşa komutasında ki Osmanlı Kuvvetleri Yunan ordusunu perişan etti. Yunanistan’da hükümet düştü yeni hükümet büyük devletlerden barış için yardım etmelerini istedi. Rus çarının ricası üzerine Osmanlı Devleti Teselya’nın iadesi ve savaş tazminatı karşılığında 20 Mayıs 1897 tarihinde savaşı durdurdu.
Üçlü İttifak Kuruldu (1882)
İtalya sömürgecilik yarışına katılmak istiyor fakat sırtını da güçlü bir devlete yaslama ihtiyacı hissediyordu. Bu yüzden Almanya’ya yaklaşma gereği duydu. Almanlar her ne kadar İtalya’ya güvenmeseler de ittifak antlaşması yapmayı kabul ettiler. Sonunda Almanya, İtalya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında 20 Mayıs 1882 tarihinde üçlü ittifak antlaşması imzalandı. Böylece I.Dünya Savaşına giden süreç başlamış oldu.
İngiltere Suudi Arabistan’ı Tanıdı Kral Hüseyin’in Krallığı Bitti (1927)
Abdülaziz İbn Suud Kral Hüseyin’in hakimiyetine son vererek Hicaz bölgesini ele geçirdi. İngiltere ile iyi geçinme yolunu tercih etti. Sonunda İngiltere ile İbn Suud arasında 20 Mayıs 1927 tarihinde Cidde Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile İngiltere İbn Suud’u Necd Sultanı ve Hicaz Kralı olarak tanıdı. Başka bir deyişle İngiltere Osmanlıya ihanet ederek kendi yanında yer alan Kral Hüseyin’i defterden sildi.
Milli Nizam Partisi Kapatıldı (1971)
Milli Nizam Partisi Anayasa Mahkemesi tarafından, 20 Mayıs 1971 tarihinde, partinin "laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı olduğu" gerekçesiyle kapatılmasına karar verdi. Bununla birlikte, Milli Nizam Partisi yöneticileri hakkında herhangi bir ceza davası açılmadı. Genel Başkan Necmettin Erbakan bu olay sonrası bir süre yurt dışına çıktı. Milli Nizam Partisi Milli Görüş’ünde temeli oldu.
Günün diğer önemli olayları
325 Roma imparatoru Konstantin, ilk Ekümenik Konsilin İznik'te düzenlenmesini sağladı.
1481 Sultan II. Beyazıt, tahta çıktı.
1506 Cenovalı denizci ve kaşif Kristof Kolomb, öldü.
1622 II. Osman tahttan indirilip öldürüldü. Öldürülen bu ilk padişahın yerine I. Mustafa, tahta çıkarıldı.
1878 II. Abdülhamit'i devirmek için Çırağan baskınını düzenleyen gazeteci Ali Suavi öldürüldü.
1920 İlk hemşire okulu olan Amiral Bristol Mektebi açıldı.
1928 Türkiye'de uluslararası rakamların kullanımı kabul edildi.
1948 CHP Meclis Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde İmam Hatip kursları açılmasına karar verdi.
1955 Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon’da kuruldu.
1963 Bazı ordu birlikleri, Talat Aydemir’in yönetiminde ayaklandı. Üç büyük ilde sıkıyönetim ilan edildi.
1964 İTÜ ve ODTÜ dışındaki üniversite ve yüksek okullara girişte merkezi sınav sistemi getirildi.
1971 Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kuruldu.
1983 Necdet Calp başkanlığında Halkçı Parti kuruldu.
1990 Hava Kuvvetleri'nden 114 subay ve astsubayın, mürteci olmaları nedeniyle ordudan atıldığını açıklandı.
1999 PKK yöneticilerinden Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık idam cezasına çarptırıldı.
2000 Trabzon'da geleneksel mayıs şenliklerinde denize açılan iki tekne alabora oldu. 38 kişi boğuldu,