• DOLAR 32.569
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2437.059
  • ...
Çin, Kırgızistan’ın toprak bütünlüğüne göz dikti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin’de bir internet sitesinde geçtiğimiz ay çıkan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor” adlı makalenin ardından yeni bir skandal oluşturacak bir benzeri makale Kırgızistan hakkında yayımlandı. Çıkan bu makalelerden sonra insanların aklına Çin’in yayılmacı politikası adı altından acaba “Kazakistan ve Kırgızistan’ın topraklarına göz mü dikti?” sorularını akla getirdi.

Hindistan’da Wion Haber ajansı tarafından hazırlanan bir haberde, Çin yönetiminin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi ve Everest’in büyük bölümleri üzerine çıkan tartışmalar ve sınır sorunların ardından komşusu olan Kazakistan ve Kırgızistan’a doğru yayılmacı politikalar düzenlediği iddia edildi.

Haberde, 750 milyon kullanıcıya sahip olan Pekin merkezli bir internet sitesinde “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” adlı yayınlanan makalede, önceden Çin’e ait olan toprakların sonrasında Çarlık Rusya’nın hakimiyetinde kaldığı aktarılıyor.

Yayımlanan bu makale de Kırgızistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulmadığını, bu yüzden Kırgızistan halkı ve hükümeti tarafından çıkan makaleye tepki gösterilmesi bekleniyor.

Kazakistan’dan Çin’e protesto

Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Astana Büyükelçisi Zhang Xiao”yu bakanlığa çağırarak, Çin’in, ülkeleri hakkında yayımladığı “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” isimli makaleye izin vermesi nedeniyle nota verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir