• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Orta Doğu'nun en büyük camisinde buruk bir Ramazan yaşanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir tehdide dönüşen Coronavirus salgınına karşı alınan önlemler arasında yer alan 'camilerde toplu ibadet yapılmasına ara verilmesi' nedeniyle camilerimiz en sakin günlerini yaşarken, bu sürecin Ramazan ayına denk gelmesi ise müminlerin gönlünde büyük bir burukluğa neden oldu.

Adana Sabancı Merkez Camii'nin 26 yaşındaki İmam-Hatipi Muhammed Halit Bolat, ilk defa camileri böyle sessiz ve mahzun gördüğünü belirtirken, tez zamanda cemaatin camiye, imamların ise cemaate kavuşması temennisinde bulundu.

Camide Ezân-ı Muhammedî okuduktan sonra münferit bir şekilde devasa camide tek başına namaz kılmanın hüznünü yaşayan Bolat, "Bu bizim için çok zor bir durum. Cemaatimizle beraber muhabbet ettiğimiz, cemaatle namaz kıldığımız günleri çok özlüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Evdeki zamanımızı ibadetle, Kur'an'la, hadisle geçirmeliyiz"

Her vakit ezanından önce Adana genelinde "Evde Kal" anonsu yaptıklarını da belirten Bolat, "Evlerimizde kalıp çocuk ve eşlerimizle daha fazla verimli zaman geçirmeliyiz. Evdeki vaktimizi Kur'an-ı Kerim'in lafız ve mealini, hadisleri okuyarak değerlendirmeli ve Rabbimize yönelmeliyiz. Bu günlerde ibadetlerimize evde devam etmemiz daha hayırlıdır. Fakat camilerimiz teravihlerini, itikaf ve mukabelelerini arıyor." diye konuştu.

"Nasuh bir tövbeyle günahlarımızdan arınmalıyız"

Bolat, "Evde ailemizle beraber ibadetlerimizi yerine getirip kulluk bilincimizi arttırmaya yönelik manevi programlar yapmalıyız. Varsa eksik ve hatalarımızı bu şekilde gidermeliyiz. Nasuh bir tövbe edip önceden yaptığımız hatalara geri dönmemeliyiz." diye belirtti.

"Temizlik imandandır, kutlu şiarı bize ders oldu"

İslam tarihinde de benzer salgın hastalıklarının çıktığını hatırlatan Bolat, "Bu konuda Allah Resulü Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) dediği gibi veba hastalığı olan bir yere gitmemeleri ve hastalık bulunan yerde olanların da bulunduğu yerlerden çıkmamaları gerekir. 'Temizlik imandandır' kutlu şiarı bize ders oldu. Rabbim, bütün dünyanın bu salgın hastalıktan kurtulmasını nasip etsin. Bizleri, camilerimizin özellikle çocukların cıvıltılarıyla dolu olduğu günlere tez zamanda hayırlısıyla kavuştursun inşallah." ifadelerini kullandı.

Adana Sabancı Merkez Camii

Adana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında yer alan cami, 1998 yılında hizmete açıldı.

28 bin 500 kişilik kapasitesiyle Orta Doğu'nun en büyük camisi olan Adana Sabancı Merkez Camii, klasik Osmanlı mimarisi tarzında yapılmıştır ve dokuz fil ayağı üzerine oturur.

Genel görünüm olarak Sultan Ahmet Camii'ne, plan ve iç mekân olarak Selimiye Camii'ne benzer.

Dört yarım-kubbe, beş kubbe, altı minaresi vardır; bunlar dört halifeye, İslam'ın beş şartına, imanın altı şartına karşılık gelmektedir. 32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avludaki 28 kubbe Kuran-ı Kerim'de adı geçen 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesellem)'in Peygamber olduğu yaşa ve 40 rekât namaza, 99 metrelik 6 minare ise Allah'ın 99 güzel ismine karşılık gelir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir