• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
1,5 Ton Külçe Altınla Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bir Afrika ülkesinden yüklenen 1,5 ton külçe altını Dubai`ye götüreceği belirtilen ve Atatürk Havalimanı`nda 17 gündür bekletilen kargo uçağının ``Özet Beyan``ı ibraz ettiği, gerekli cezaları ödedikten sonra kalkış yapabileceği bildirildi.

AA muhabirinin, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, özel bir Türk kargo şirketinin Airbus-A300 F tipi ``Adıyaman`` adlı TC-ABK kuyruk tescilli kargo uçağının eksik bulunan ``Özet Beyan`` evrakı, bugün saat 16.00 itibarıyla karşılandı.

Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, 17 gündür Atatürk Havalimanı`nda eksik evrak nedeniyle bekletilen kargo uçağıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

``Söz konusu kargo şirketi bugün saat 16.00 itibarıyla eksik evrakları olan `Özet Beyan`ı ibraz etti. Uçağın kalkışıyla ilgili gerekli işlemlerini bitiriyoruz. Uçağın kalkışında bir sorun gözükmüyor, bu konuda son noktaya gelindi. Uçak evraklarda beyan edildiğine göre Dubai`ye gidecek. Zaten bu uçak transit bir uçak. Bizim için gerekli evrakı beyan etmeleri yeterliydi. Uçağın gecikmesinden dolayı Türkiye Gümrük Bölgesine giriş yapan uçak için 67`nci maddede belirtilen ``Özet Beyan` gecikmesinden kaynaklanan kanunun 241`inci maddesinin üçüncü fıkrasının (d) bendinde belirtilen miktarda para cezası alınacak. Bu ceza da gümrük için 152 TL yapıyor, öyle iddia edildiği gibi içerisindeki altınların 3 katı filan değil. Bu cezanın da peşin ödenmesi halinde yüzde 25`lik bir indirimi var. Bu da yaklaşık 120 TL yapıyor.``

DHMİ`nin keseceği ceza ise 3 bin 400 TL

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü yetkilileri ise kargo uçağının 17 gündür apronda park ettiğini ve bu süre 7 günü geçtiği için cezalı olarak günde 200 liradan 3 bin 400 TL ceza kesileceğini bildirdi.

DHMİ yetkilileri, kargo şirketinin belirlenen cezayı ödedikten sonra Dubai için uçuş izni alacağını ve bundan sonra uçağın kalkış yapabileceğini kaydetti.

Kargo uçağı, 1 Ocak Salı günü Atatürk Havalimanı`na yakıt ikmali ve personel değişimi için zorunlu iniş yapmış, uçakta denetim yapan Gümrük Müdürlüğü ekipleri, 1,5 ton külçe altın bulunduğunu, uçağın Dubai`ye gitmek için bir Afrika ülkesinden kalkış yaptığını, ancak gerekli ``Özet Beyan`` evrakının eksik olduğunu belirlemişti.

Kapıları mühürlenen uçak, Atatürk Havalimanı`nda apronda boş bir alanda park halinde 17 gündür bekletiliyor.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir