• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Adıyamanlı muhtar ve STK'lardan 'yeşil alan' çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Mayıs tarihinde yıkımına başlanan kütüphanenin eski yerinde yapılacak olmasına her kesimden tepki gelmeye devam ediyor.  Yetkililere seslenen STK ve muhtarlar, Adıyaman'ın yeşil alan sorunun çözülmesini istedi.

Kütüphane alanının hemen yanındaki park alanına katılarak kütüphanenin başka bir yerde yapılmasını isteyen Turgut Reis Mahallesi Muhtarı Abdulkadir Geylani Taş, "Şehrimizin yazları çok sıcak geçmektedir. Yeşil alanlarımızda çok fazla olmadığından yazın bunaltan sıcaklardan dolayı özellikle yaşlılarımız demokrasi park içinde ağaç gölgelerinde serinlemek için oraya gidiyorlar. Vatandaşlarımızın çarşıya çıktığında ailece oturabileceği ferah bir alanımız, parkımız yok maalesef. Eski Ticaret Lisesi'nin yerini park alanına çevirdiler güzel oldu ancak alan itibariyle çok yeterizdir. Parkın yanı başında bulunan kütüphane halihazırda yıkılmışken buranın Demokrasi parkına katılarak parkın daha geniş bir alana sahip olmasını yetkililerden talep ediyorum. Sadece kütüphane değil aynı zamanda müze ve orada bulunan özel işletmelerinde par alanına katılması Adıyaman'a nefes getirecek bir uygulama olacağı kanaatindeyim. Yetkileri ve beş milletvekilimizi de halkın sesine kulak vermeye davet ediyorum." dedi.

"Temennimiz şehrin geleceğinin hesaba katılarak inşaat yapılmasıdır"

Yenipınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Kurtulmuş ise Adıyaman'ın yeşil alan sorunun ortadan kalkması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Şehrimizin çarşı merkezi oldukça dar olduğundan çarşı merkezinde sıkıcı bir atmosfer oluşmaktadır. Gezmek için çarşıya çıkan vatandaşlarımız, alışveriş yapmak için dolaşan hemşerilerimizin özellikle yazın sıcağında dinlenebilecekleri bir alanımız yoktur. Şehrin merkezinde gidebilecekleri tek yer Demokrasi Parkıdır. Orası da tek başına yeterli değildir. Bu alanın genişletilmesi şehre yeşil alanla birlikte bir meydan havası katması gerekiyor. Bundan dolayı vatandaşlarımızın daha rahat dinlenebilmeleri ve nefes alabilmeleri için yıkımı gerçekleştirilen kütüphanenin mevcut alanı, özel işletmelerin ve müze alanın Demokrasi Parkına katılmasını tüm yetkililerden mahallelim ve şehrim adına istiyorum. Temennimiz şehrin geleceğinin hesaba katılarak yapılacak inşaatın ona göre başlatılmasıdır.

"İl Halk Kütüphanesinin yeri yeşil alan olmalı"

Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel, yıkılan kütüphane binasının aynı yerde değil şehrin daha geniş bir yerinde inşa edilmesi, kütüphane alanında yeşil alan olarak hizmete açılmasının gelecek nesillere de hizmet olacağını belirtti.

Temel, "İl Halk Kütüphanemizin binasının yıkıldığını öğrendik. Hüzün, sevinç ve endişe ile karışık duygular içerisindeyiz. Hüzün çünkü geçmişimize ve hatıralara dair önemli izler var, vefa var. Sevinç diyoruz çünkü kullanma ömrünü tamamlamış betonarme yapı tehlike arz etmeden yıkıldı. Ve endişe diyoruz; yerinin yeşil alan değil de yine bina olacağı gerçeği var. Yaşanabilir bir çevre meydana getirmenin, mevcut yeşil alanlarla birlikte yeni alanlar oluşturmaktan ve hep birlikte yaşadığımız şehrin daha duyarlı planlanmasından geçtiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Kütüphanenin mevcut yerinde yapılacak olmasının şehrin siluetini bozacağını iddia eden Temel, "Demokrasi Parkı bitişiğindeki, artık işlevini yerine getirmekten uzak kütüphane binasının yıkılarak daha modern ve işlevsel, kütüphanenin de içinde yer alacağı bir kültür kompleksinin yapılmasının doğru ve yerinde bir karar olduğuna inanıyoruz. Ancak, kütüphane binasının yerine yapılacak çok katlı büyük bir binanın Demokrasi Parkının bulunduğu alanın ve çevresi için görüntü, estetik ve çevre bilinci bakımından uygun olmayacağı kanaatindeyiz." dedi.

"Günübirlik planlamalar yerine, gelecek öngörüsü içerisinde iş planlanmalı"

Kütüphanenin atıl duruma gelmiş olan eski otogar alanına yapılabileceğini ifade eden Temel, şöyle devam etti:

Yıkılan kütüphane binasının aynı yere değil de mümkünse şehir merkezinin dışında, daha geniş bir alanda ya da alternatif olabilecek mesela mevcut otogar alanının yerine yapılmalıdır. Amacımız daha yaşanabilir, daha modern ve insana yakışır bir kent oluşturmaktır. Kitap, kütüphane ve kültür sarayı bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Ancak bu ihtiyaca cevap verirken günübirlik veya kısa vadeli planlamalar yerine, uzun vadeli, gelecek öngörüsü içerisinde yapılacak planlama ve çalışmalar yeni nesillere daha faydalı olacaktır. Hem sivil toplum kuruluşu olarak hem de bu kentte yaşayanlar olarak, geleceğimizi şekillendirecek düzenlemelerin; hızla gelişen dünyamızda, geleceğin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılması en önemli talep ve beklentilerimizdendir.

"Kütüphane alanının parka dahil edilmesi gerekir"

Büro Memur-Sen Adıyaman Şube Başkanı Kadir Özşahin ise şunları söyledi: "Bu alanın tekrar kütüphane yapılacağı haberini duyduk. Adıyaman'da kişi başına düşen yeşil alan ortada iken, kütüphanenin ısrarla tekrar eski yerinde yapılmasına hiç ama hiç anlam veremiyorum. Yetkililerden bu konuda Demokrasi Parkına bir anket sandığını koymalarını ve Adıyaman halkına şu soruyu sormalarını istiyorum: Kütüphanenin tekrar eski yerinde yapılmasını istiyor musunuz, istemiyor musunuz? İlimizin bu konudaki etkin ve yetkin makamlarında bulunan büyüklerimizden halkın talebi doğrultusunda lütfen ama lütfen bu kararlarını tekrar gözden geçirmelerini talep ediyoruz. Kütüphanenin başka yerde de rahatlıkla inşa edilebileceğini düşünüyorum. Ancak Adıyaman'ın merkezindeki Demokrasi Parkı'na başka yeşil alan getirip ekleme imkânınız yok. Cumhuriyet İlkokulu'nun tarihi binasının da kütüphane olarak Adıyamanlı gençlerin hizmetine sunulması bir Adıyamanlı olarak hayalim ve isteğimdir."(İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir