• DOLAR 32.507
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2430.688
  • ...
Eczacılar: Talep çok ama maske yok
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus (Covid-19) salgının Türkiye’ye gelmesinin ardından devlet tarafından ücretsiz maske dağıtılacağı belirtilerek maske satışları yasaklanmıştı. Ancak maske dağıtımının tam anlamıyla gerçekleştirilememesinden dolayı yaşanan mağduriyetleri gidermek için maske satışlarına yeniden izin verildiği açıklandı.

Başta eczaneler, marketler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden cerrahi maskelerin satışı yapılacağı belirtildi. İlk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul’da, akabinde büyükşehirlerde ve diğer illerde cerrahi maskelerin satışı yapılabileceği belirtildi.

“Talep çok ama maske yok” diyen Ankaralı eczacılar, bu durumu vatandaşlara anlatamadıkları gibi, maske bulamayan vatandaşların tepkisiyle karşılaştıklarını belirtiyor.

“Eczacılar olarak hem biz hem vatandaş maske konusunda mağduruz”

Halkın yoğun talebi karşısında maskelerin yetersiz olduğunu belirten eczacı Ali Ergür, gelen maskelerin kısa süre içinde tükendiğini söyledi.

Ergün, “Şu an maskelerle ilgili aşırı talep var. Yeterli maske gelmiyor. Maskeyi vatandaşlara yetiştiremiyoruz. Günde 200-300 kişi gelip maske soruyor ama şu anda elimizde maske yok, depolardan maske gelmiyor. Eczacılar olarak hem biz hem de vatandaşlar maske konusunda mağduruz. Elimize şu anda maske gelmedi ve maskelerin bize geliş fiyatlarının da yüksek olacağı duyumunu aldık. Yüksek fiyata alıp zararına da satmak istemiyoruz. Maske gelirse bize geliş fiyatı 80 kuruş olacak ama daha maske gelmedi. Maske şu anda piyasada yok. Muhtemelen yaştan dolayı çoğu vatandaşa kod gitmiyor. Bazen vatandaşlara kod gidiyor ancak sistemsel sorunlar çıkabiliyor. Bu sıkıntılardan dolayı vatandaşlara maske veremiyoruz.” dedi.

“Maske bulduğumuz zaman biz de vatandaşa satarız”

Maskeler ile ilgili çok yorulduklarını belirten eczacı Bahar Yıldız, “Şu anda devletin gönderdiği maskeleri düzenli bir şekilde dağıtıyoruz. Bittikçe yenileri geliyor. Maske satışları başladı ama elimizde şu an yok. Maske konusunda vatandaşların yaşadığı en büyük sıkıntı kod gitmemesidir. 20 yaş altı kişilerden de maske talebi çok oluyor. Çünkü çocuk hastalar fazla, hastaneye gitmeleri gerekiyor ve ailesine verilen maskeler yetmiyor. İşyerlerinde maske dağıtım konusunda da sıkıntılar var. Maske bulduğumuz zaman biz de vatandaşa satarız.” şeklinde ifade etti.

“Maske satışlarının başlaması iyi oldu”

Şimdiye kadar kendisine maske için kod gitmediğini ifade eden vatandaşlardan Metin Coşkun, “Maske için bana kod gelmedi. Kimlik numarasıyla denedim ancak yine gelmediğini gördüm. Şu ana kadar maske alamadım. Eşime gelen maskeleri kullanıyorum. Satışların başlaması iyi oldu. Maskesiz dolaşmamak için maske almayı düşünüyoruz. Maske fiyatını devlet 1 TL olarak açıkladı. Bence 1 TL makul bir fiyat. Kullandığımız maskeyi bir gün takıyoruz. Bir gün sonra atıyoruz.” diye konuştu.

“Ailemden kimseye maske kodu gelmedi”

Maske temin konusunda sıkıntı yaşadıklarının aktaran vatandaşlardan İrfan Armağan, ise “İşyerimden aldığım maskelerimi kullanıyorum. Maske satışları başlarsa almayı düşünmüyoruz. Çünkü tanesi bir lira benim nüfusum 5 kişi günde 5 lira yapar bu da benim bütçemi aşar. Maskelerin çifti bir lira olsaydı makul olurdu. Ailemden kimseye maske kodu gelmedi.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir