• DOLAR 32.306
  • EURO 34.844
  • ALTIN 2412.93
  • ...
Habur Gümrük Kapısı’nda TIR geçiş sayısı artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Covid-19 salgını nedeniyle TIR geçiş sayısı 300’lere düşen Habur Gümrük Kapısı’nda alınan önlemlerin ardından Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri iş birliğiyle oluşturulan tampon bölge ve alınan önlemler sonucu temassız şekilde konteyner, dorse ve şoför değişimiyle günlük geçiş sayısı bin 500’lere ulaştı.

Sınır kapısındaki TIR geçişleri ile ilgili bilgi veren Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, günlük TIR geçişlerinin Habur Gümrük Kapısından tampon bölgede temassız bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının, Türkiye’de de vatandaşların yaşamlarını olumsuz etkilediği gibi iç ve dış ticarette de etkisini gösterdiğini belirten Altunkaya, “Ancak hükümetimizin ve Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın öncülüğünde alınan önlemlerle özellikle gümrük kapılarımızda oluşturulan tampon bölgelerde temassız şekilde konteyner, dorse ve şoför değişimi gerçekleştirilerek ticaret sürdürülmektedir.” dedi.

“Habur Gümrük Kapısı'ndan 55 bin 208 TIR giriş, 50 bin 386 TIR ise çıkış yaptı”

Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri işbirliği ile alınan önlemlerle işlemlerin seri bir şekilde yürütüldüğünü belirten Altunkaya, “Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın da açıkladığı gibi temassız ticarete geçilen mart ayından bu yana Habur Gümrük Kapısı'ndan toplam 55 bin 208 TIR giriş, 50 bin 386 TIR ise çıkış yaptı. Son alınan bilgilere göre günlük TIR geçiş sayımız bin 500 civarında olup bu önemli bir rakamdır. Alınan önlemler ve uygulamalarla yavaş yavaş önceki dönemlerdeki TIR geçiş sayımıza yaklaşıyoruz. Burada başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan olmak üzere Gümrükler Genel Müdürlüğü çalışanlarımıza ve gümrük kapılarımızda büyük özverilerle çalışarak uluslararası ticaretin aksamaması için çaba sarf eden gümrük çalışanlarına teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Irak Güneydoğu ekonomisinin can damarı”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en fazla ihracatın Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken Altunkaya, ülke bazında Irak pazarının gerek bölge için gerekse de Türkiye için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, şunları söyledi.

“Irak birçok sektör için önemli bir pazar. Ocak-mart döneminde bu ülkeye bölgemizden 168 milyon 416 bin dolarlık sektörel ihracat gerçekleştirdik. Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgını elbette birçok ülkeye olduğu gibi Irak’a olan ihracatımızda da gerileme yaşanmasına neden oldu. Ancak alınan önlemler sonucu karşılıklı TIR geçişlerinin sağlanması özellikle gıda sektörümüzün bölgede oluşturduğu payı korumasında önemli rol oynamıştır. Bundan sonraki süreçte de salgına karşı alınan önlemlere harfiyen uyarak ihracatımızı sürdürmeye devam edeceğiz.” (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir