HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam: "İşsizlikle köklü mücadele edilmeli"
Ekonomik sorunlar yaşayan Türkiye’de her dört gençten birinin işsiz olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, işsizlikle köklü bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
HÜDA PAR Genel Başkanı Sağlam, iç gündeme ilişkin yaptığı haftalık değerlendirmede; işsizlik sorunu ve Ramazan ayında yardıma muhtaç insanlara yapılan yardımların yetersizliğine dikkat çekti.
Türkiye’nin son yıllardaki yanlış tarım politikaları neticesinde bazı ürünlerde dışarıya bağımlı hale geldiğine işaret eden Sağlam, “Ülkenin potansiyeli doğru bir şekilde harekete geçirilirse kendi kendimize yeteceğimizi ve istihdam sorununun hakkından gelineceğini biliyoruz.” dedi.
Ramazan ayında fakir ve muhtaçların aç bırakılmaması çağrısında bulunan Sağlam, “Paketlenmiş kumanyalar hazırlanarak her şehrin belli başlı noktalarında dağıtımı sağlanabileceği gibi yine şehirlerin belli başlı yerlerine gezici aşevleri de kurularak bu ihtiyaç karşılanabilir.” ifadelerini kullandı.
“İşsizlik ile köklü mücadele edilmeli”
Coronavirus salgınının küresel ekonomik sonuçları doğuracağına işaret eden Sağlam, “Önümüzdeki süreçte üretim, sanayi ve istihdam alanlarına yatırım yapan ve temel gıda maddelerinde kendi kendine yeten ülkelerin ayakta kalabilecekleri görülmektedir. İki üç yıldır ciddi ekonomik sorunlar yaşayan Türkiye’de her dört gençten biri işsizdir. Son salgın nedeni ile bu oranın ikiye katlanmasından korkulmaktadır. 24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisine sahip Türkiye’nin son yıllardaki yanlış tarım politikaları neticesinde özellikle bazı ürünlerde dışarıya bağımlı hale gelmiştir. Tarım ürünlerinde ithalat, ihracatın altı katıdır. Bir buğday ambarı olması gereken Türkiye, 2008 yılından beri her yıl 4 milyon ton civarında buğday ithal etmektedir. Türkiye, tohumculuktan sonra hayvancılık noktasında da dışa bağımlı hale gelmiştir. Bu şartlar altında üretim yapan çiftçi ise aracıya, bankacıya ve tüccara boğdurulmuştur.” dedi.
“Enerji fiyatlarında önemli indirimlere gitmek şarttır”
Tarım ve hayvancılığa yönelik projelerin hayati önemine dikkatleri çeken Sağlam, “Ülkenin potansiyeli doğru bir şekilde harekete geçirilirse kendi kendimize yeteceğimizi ve istihdam sorununun hakkından gelineceğini biliyoruz. Yeter ki adımlar zamanında ve doğru atılsın. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere üretime yönelik projeler hızlı bir şekilde hayata geçirilmelidir. Tarım ve hayvancılığa etkin destekler verilerek sulu tarıma geçiş için yarım kalan sulama kanalları ile sulama baraj projeleri ivedilikle tamamlanmalıdır. Bunların yanında girdi maliyetlerinin düşürülmesinin bir yolu bulunmalıdır. Dünya piyasasında talepteki büyük düşüşler nedeniyle petrol fiyatları üretim maliyetinin altına düştü. Ancak Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatlarında bir indirime gidilmedi. Tarım ve sanayinin en önemli girdi kalemlerini teşkil eden enerji fiyatlarının bu dönemde bile yüksek olması, krizin aşılmasının önemli engellerinden biridir. Enerji fiyatlarında önemli indirimlere gitmek şarttır.” ifadelerine yer verdi.
“Ramazan’da fakir ve muhtaçlar aç bırakılmamalıdır”
Ramazan ayında fakir ve muhtaçlara yapılan yardımların yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Sağlam, “Mübarek Ramazan ayı, bütün maddi ve manevi güzellikleri, zenginlikleri, bereketi ve dayanışma kültürü ile yine en muhtaç olduğumuz zamanda geldi. Ramazan Ayı; evsizlerin, aç ve muhtaçların belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler eliyle kurulan iftar çadırları, dağıtılan yardım paketleri ve nakdi yardımlardan faydalandığı bir dönem olarak gelenekselleşmiştir. Ancak Covid-19 salgının zorunlu kıldığı karantina ve sosyal izolasyon tedbirleri nedeniyle sayısı milyonları bulan bu kitlenin bu imkanlara ulaşmasının önü kapanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı nakdi yardımlar, sıcak yemeğe muhtaç olan bu geniş kitlenin sorununu çözmeye kafi değildir. Salgın nedeniyle işlerini kaybeden yüzbinleri de eklediğimizde Ramazan ayında dağıtılan yardım paketlerine ve sıcak yemeğe muhtaç insan sayısının katlandığını görürüz.” hatırlatmasında bulundu.
“Her şehrin belli başlı noktalarında gezici aşevleri kurularak bu ihtiyaç karşılanabilir”
Fakir ve muhtaçların unutulmaması için alternatif çözüm önerileri sunan Sağlam, “Bu kitlenin şefkat ve merhamet ayı olan Ramazan ayında ihmal edilmemesi adına alternatif çözümlerin bulunmaması üzüntü vericidir. Paketlenmiş kumanyalar hazırlanarak her şehrin belli başlı noktalarında dağıtımı sağlanabileceği gibi yine şehirlerin belli başlı yerlerine gezici aşevleri de kurularak bu ihtiyaç karşılanabilir. Bunun için eskiden beri iftar çadırları ve yardım işleri ile hayırlı işlere öncülük eden belediye, STK vb. kurum ve kuruluşların önlerine konan hukuki engeller kaldırılmalı ve muhtaç insanların mağdur olmaları engellenmelidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)